maandag, oktober 26, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: De kracht van dekens en andere verhalen
Koning Boudewijnstichting: De kracht van dekens en andere verhalen

Koning Boudewijnstichting: De kracht van dekens en andere verhalen

  • Belgie
  • Fonds van bpost voor Alfabetisering ondersteunt 13 projecten met in totaal 98.000 euro
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=313524&langtype=2067

De kracht van dekens en andere verhalen

Omgaan met taal en verhalen vertellen, kan ook zonder boeken. Met die filosofie gaat de vzw Jonna aan de slag om laaggeletterdheid in Leuven aan te pakken. Dekens staan centraal in hun werking en verbinden ouders en kinderen om verhalen te vertellen uit de eigen cultuur. Jonna is één van de 13 laureaten die dit jaar van Fonds van bpost voor alfabetisering een ondersteuning krijgen om zo laaggeletterdheid aan te pakken. De laureaten werden op vrijdag 24 oktober voorgesteld door Koen Van Gerven, gedelegeerd bestuurder van bpost.

Het Fonds van bpost voor alfabetisering strijdt al 16 jaar tegen laaggeletterdheid. Dat blijft een hardnekkig probleem in onze samenleving. Volledig sluitende cijfers zijn er niet, maar een onderzoek van de OESO van 2012 in Vlaanderen heeft het over 15 pct. van de volwassenen tussen 16 en 65 jaar die ongeletterd zijn. De onderzoekers gaan uit van criteria als de capaciteit om een tekst te begrijpen, te evalueren en te gebruiken.

In de Federatie Wallonië-Brussel presteren 700.000 mensen boven de 15 jaar zwak op het vlak van lezen en schrijven (bron: Zesde stand van zaken van de alfabetisering in de Federatie Wallonië-Brussel)
Het Fonds van bpost voor Alfabetisering, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, stimuleert sinds 2012 het gebruik van leesrugzakjes, -dozen, – koffers of tassen om de laaggeletterdheid bij de allerkleinsten preventief te verminderen.

Ook dit jaar staan leesrugzakjes centraal bij de gelauwerde projecten. De rugzakjes worden aan ouders gegeven met de bedoeling om ze samen met de hele familie te gebruiken. Verhalen vertellen en boeken voorlezen stimuleren het taalgevoel bij jonge kinderen. Dat helpt hen aan te knopen bij hun leeftijdsgenootjes van zodra ze naar school gaan. Gelijktijdig hebben de ouders ook de mogelijkheid om de eigen competenties te verbeteren.

In het project ‘Er was eens…’ van het Huis voor moeders Fernand Philippe in Fleurus leert men kwetsbare, laaggeletterde moeders verhalen voorlezen aan hun kinderen. Dat gebeurt in ‘vertelateliers’ waarvoor wordt samengewerkt met het ‘Huis van het verhaal’ van Charleroi. De gezinnen die in het huis Fernand Philippe terecht kunnen, komen dikwijls uit kwetsbare milieus en 30 à 40 pct. van de vrouwen is laaggeletterd. Zij zijn dikwijls niet in staat een tekst te lezen en te begrijpen. Hun kinderen riskeren in dezelfde situatie terecht te komen. Ongeveer de helft van hen heeft moeilijkheden om mee te zijn op school. De opvoeders van het Huis voor moeders vormen een brug tussen de leraren en de moeders en stimuleren het vertrouwen tussen moeders en hun kinderen.

Van de 13 goedgekeurde projecten waarvan u de lijst met een beschrijving hieronder vindt, situeren er zich 7 in Vlaanderen, 5 in Wallonië en 1 in Brussel. Er werden in totaal 73 dossiers ingediend, wat meer is dan vorig jaar. Bij de geselecteerden zijn er opvallend innovatieve projecten zoals die nieuwe media en tablets gebruiken of die werken met levensverhalen van de ouders.

De prijsuitreiking voor de 13 projecten gebeurde op vrijdag 24 oktober bij de Koning Boudewijnstichting door Koen Van Gerven, gedelegeerd bestuurder van bpost.

Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de verlenging van de Kerstzegelactie aan te kondigen. “De Kerstzegel, waarvan elk jaar meer dan één miljoen exemplaren worden verkocht zal ook eind 2014 in het teken staan van de strijd tegen ongeletterdheid. Voor elke verkochte zegel die gebruikt wordt in de periode tussen 1 december en 31 december, zal bpost 1 cent overdragen aan het Fonds.”

Over het Fonds

Sinds zijn oprichting in 1998 ondersteunde het Fonds van bpost voor Alfabetisering 240 projecten voor in totaal 2.009.584 euro. Vooral lokale projecten kunnen op financiële ondersteuning rekenen. Het Fonds bereikte rechtstreeks en onrechtstreeks meer dan 150.0000 personen via de steun aan alfabetiseringsorganisaties.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top