dinsdag, oktober 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: Filantropie blijft essentieel voor medisch-wetenschappelijk onderzoek
Koning Boudewijnstichting: Filantropie blijft essentieel voor medisch-wetenschappelijk onderzoek

Koning Boudewijnstichting: Filantropie blijft essentieel voor medisch-wetenschappelijk onderzoek

  • Belgie
  • Fondsen van de Koning Boudewijnstichting reikten in 2014 meer dan 2 miljoen euro uit voor gezondheidsonderzoek
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=315664&langtype=2067

Filantropie blijft essentieel voor medisch-wetenschappelijk onderzoek

Tijdens een ceremonie in het Koloniënpaleis van Tervuren in aanwezigheid van prinses Astrid, werden op donderdag 26 februari 34 laureaten van de medisch-wetenschappelijke Fondsen van de Koning Boudewijnstichting voorgesteld. Deze Fondsen werden opgericht door een schenker in de schoot van de Stichting en ondersteunen medisch- onderzoek. In de loop van 2014 verdeelden zij ruim 2 miljoen euro over een tiental onderzoeksdomeinen.

De financiering door de Fondsen kan verschillende vormen aannemen. Sommige reiken prijzen uit om bepaalde gerealiseerde projecten te bekronen. Anderen geven beurzen aan wetenschappers om zich te specialiseren in binnen- of buitenlandse centra. Zowel fundamenteel onderzoek als klinisch onderzoek komen aan bod.

De filantropische steun geeft onderzoekers de ‘zuurstof’ om zowel innovatief basisonderzoek als patiëntengerichte projecten te realiseren. Dat bevestigt prof.dr. Sabine Tejpar van de KULeuven. Sinds 2011 krijgt zij financiële steun van het Fonds Anhaive Kanker dat in 2009 werd opgericht door een anonieme schenker met het doel wetenschappelijk onderzoek te steunen in het domein van kanker. Het begon met 100.000 euro in 2011 waarna jaarlijks een vervolgsteun van 50.000 euro werd gegeven. In totaal zal professor Tejpar 300.000 euro hebben gekregen. Zij houdt zich bezig met fundamenteel onderzoek naar gastro-intestinale tumoren, vormen van maag en darmkanker en tracht haar bevindingen ook naar therapeutische toepassingen te vertalen.

“Kanker is een bijzonder complexe ziekte. Als je echt impact wil hebben duurt onderzoek enorm lang. Door het ter beschikking komen van het humaan genoom (DNA) is de complexiteit van het onderzoek zeer groot geworden. Vroeger moesten we ons bij wijze van spreken tevreden stellen met het meten van 10 dingen. Nu is de zogenaamde discovery effort veel groter.”

“Wij moeten in volledige academische vrijheid kunnen werken, zonder beperking. In plaats van 5 cellen te testen, moeten we 20 cellen kunnen testen. Als de resultaten van toepassing zijn op 2 van de 5 dan spreken we van 40%, maar als we 20 cellen testen en de resultaten blijven op 2 toepasbaar, dan krijg je een heel ander beeld. Als je niet de luxe hebt om die 20 cellen te onderzoeken, mis je een deel van het verhaal Die vrijheid heb je dus nodig als academicus. En zo komt er vernieuwing. Want laat het duidelijk zijn, vernieuwing komt momenteel van de academische wereld. Het voordeel van de steun van het Fonds Anhaive is dat we de tijd hebben om data te genereren en dat we echt kunnen plannen. Eenmaal de gegevens er zijn, kunnen we opnieuw middelen krijgen. Opgepast, die middelen komen er niet zomaar. Evaluatie is nodig. En we moeten resultaten kunnen voorleggen.”

Professor Eric Salmon, hoofd van de Geheugenkliniek van het Universitair Ziekenhuis van Luik kreeg tijdens het evenement de Prijs De Beys overhandigd. Die gaat om de drie jaar naar een onderzoeker voor zijn bijdrage in medisch-wetenschappelijk onderzoek met een sociale dimensie. Salmon krijgt de Prijs van 120.000 euro wegens zijn vernieuwende aanpak van de ziekte van Alzheimer en andere cognitieve stoornissen. Met zijn methode richt hij zich eerder op de mogelijkheden dan op de tekorten van de patiënt.

Andere wetenschappers kregen prijzen, beurzen of onderzoeksteun op terreinen als veroudering (Fonds Aline, Fonds A.B.), cardiologie (Fonds Dokter en Mevr. René Tagnon) schildklierziekten (Fonds Yvonne Smits), zeldzame ziekten (Fonds Alphonse en Jean Forton, Fonds Crawhez tegen mucoviscidose, Fonds Walter Pyleman), Aids (Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek tegen Aids), biomedische engineering (Fonds Henri Benedictus, Fonds Maurange), kanker (Fonds Catharina Weekers & Fonds Raymond Wuyts, Fonds Andre Vander Stricht & Fonds Emile Carpentier), reuma (Fonds voor wetenschappelijk reuma-onderzoek), biomoleculair onderzoek (Fonds Dokter J.P. Naets).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top