maandag, november 12, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: Goededoelen.be: betrouwbare gegevensbank en een uitstalraam voor vzw’s en stichtingen
Koning Boudewijnstichting: Goededoelen.be: betrouwbare gegevensbank en een uitstalraam voor vzw’s en stichtingen

Koning Boudewijnstichting: Goededoelen.be: betrouwbare gegevensbank en een uitstalraam voor vzw’s en stichtingen

  • Belgie
  • Reeds meer dan 3.000 organisaties geregistreerd op nieuwe site Goededoelen.be: betrouwbare gegevensbank en een uitstalraam voor vzw’s en stichtingen De Koning Boudewijnstichting hecht veel belang aan de zichtbaarheid en de transparantie van het verenigingsleven als steunpilaar van de samenleving. De nieuwe site www.goededoelen.be illustreert dit.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=317164&langtype=2067

‘Goede doelen’ is van nu af aan de toegangspoort naar het verenigingsleven. Via de website is een uitgebreide gegevensbank ter beschikking van iedereen die zich engageert of zich wil engageren, organisaties en schenkers. De site zou voor iedereen een automatisme moeten worden.

Goededoelen.be is er voor het grote publiek. Ze geeft antwoorden op een groot aantal vragen die potentiële schenkers, vrijwilligers, verenigingen zich stellen.

Enkele voorbeelden:

- Ik wil graag vrijwilliger worden in mijn buurt voor een organisatie die mij aan het hart ligt. Welke organisaties voor jongeren, kansarmen of gehandicapten zijn er in mijn gemeente?

- Welke organisaties zijn actief in Nepal of Congo?

- Ik wil een gift overmaken aan een kleine vzw voor het leefmilieu. Ik ken de grote organisaties, maar er zijn ongetwijfeld veel kleine vzw’s die geld nodig hebben.

- Als bedrijf wil ik een vereniging op het vlak van de gezondheid sponsoren.

- Als vertegenwoordiger van een organisatie wil ik in contact komen met een andere gelijkaardige vzw in mijn regio of in een andere regio.

- Ik ben dagelijks op zoek naar informatie over de verenigingssector. Ik zoek globale informatie over de sector: evolutie van de werkgelegenheid, middelen, jaarlijkse barometer van het verenigingsleven….

- Ik zou mijn project willen laten financieren. Welke projectoproepen lopen er momenteel?

- Ik zoek werk in de sociale sector. Maar waar?

- Sinds wanneer bestaat deze vereniging, hoeveel mensen werken en wat is haar financiële toestand?

Elke organisatie zonder winstoogmerk kan een fiche maken op Goededoelen met informatie over doelstelling, activiteiten en doelpubliek, financiële gegevens, personeelsbestand en aantal vrijwilligers. Goededoelen.be is gemakkelijk te gebruiken : de organisaties registeren zich gratis en snel (enkele minuten werk).
Meer dan 3.000 organisaties hebben zich al geregistreerd met als gevolg dat reeds 80.000 pagina’s werden bekeken gedurende de 4 laatste maanden door 15.000 unieke bezoekers.

Vanwaar dit succes? Een vereniging die zich inschrijft op Goededoelen kan genieten van drie voordelen: transparantie, zichtbaarheid en inspiratie.

Vertrouwen door transparantie

Het eerste voordeel is de transparantie. Luc Tayart de Borms, gedelegeerd bestuurder van de Koning Boudewijnstichting legt uit: “De Stichting stelt gegevens van de goede doelen ter beschikking van een groot publiek. Het gaat bijvoorbeeld over financiële gegevens die de organisatie overmaakt aan de Nationale Bank van België. Door inzage te geven in haar financiële situatie toont zij aan haar partners en donateurs dat hun steun goed wordt gebruikt. Dat creëert vertrouwen. »

De zichtbaarheid

« Ten tweede krijgen de goede doelen ook meer zichtbaarheid, », zegt Tayart de Borms. “Goededoelen.be plaats de Belgische verenigingen en stichtingen in de schijnwerpers. Dat gebeurt in eerste instantie door de site zelf. Een organisatie kan informatie over haar werking geven, kleine filmpjes, foto’s en kerncijfers plaatsen. Een elektronische nieuwsbrief zal regelmatig informatie over de sector geven.”

Informatie als inspiratie

Tenslotte biedt Goededoelen een enorme rijkdom aan inspiratie, besluit Luc Tayart de Borms : « Wij geven het meest recente nieuws van de sector. De goede doelen en het grote publiek kunnen er goede praktijken ontdekken op nationaal en internationaal vlak en kunnen er advies vinden op het vlak van filantropie, de oprichting van fondsen en informatie over projectoproepen, opleidingen en evenementen.”

Over de website

‘Goededoelen’ is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting en door haar beheerd, in partnerschap met de Nationale Bank van België. De site (en haar Franstalige www.bonnescauses.be en Duitstalige www.gutesache.be tegenhangers) vallen onder het Observatorium van het verenigingsleven en stichtingen dat door de KBS werd opgericht. Het eerste doel van het Observatorium is betrouwbare gegevens te verzamelen en ter beschikking te stellen van het grote publiek.
De Nationale Bank van België maakt de financiële gegevens waarover zij beschikt van verenigingen die hun rekeningen deponeren, rechtstreeks over aan Goededoelen. Elke organisatie valideert zelf de inhoud van haar fiche – een werk van maximum 10 minuten – en kan de informatie ook actualiseren.
In totaal zullen meerdere duizenden organisaties op Goededoelen aanwezig zijn. Maar de Stichting richt zich niet uitsluitend op kwantitatieve doelstellingen. Ze stuurt aan op een meer kwalitatieve informatie en hecht veel belang aan het up to date brengen van de gegevens.

Wie kan zich op Goededoelen inschrijven?

Verenigingen :
- met een sociale doelstelling en die een algemeen belang nastreven,
- die een zekere graad van continuïteit hebben (dus geen feitelijke organisaties),
- die privé-initiatief zijn en institutioneel los staan van de overheid.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top