vrijdag, januari 15, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: Is mijn gemeente dementievriendelijk? De lancering van de Vlaamse dementiemeter
Koning Boudewijnstichting: Is mijn gemeente dementievriendelijk? De lancering van de Vlaamse dementiemeter

Koning Boudewijnstichting: Is mijn gemeente dementievriendelijk? De lancering van de Vlaamse dementiemeter

  • Belgie
  • Dementievriendelijke omgevingen: een win-win voor zowel het beleid als voor personen met dementie Is mijn gemeente dementievriendelijk? De lancering van de Vlaamse dementiemeter Het versterken van de levenskwaliteit van personen met dementie en hun omgeving vraagt meer dan ooit beleidsaandacht. Concrete initiatieven om de sociale inclusie in steden en gemeenten te versterken zijn daarbij essentieel. Daarom lanceerde de Koning Boudewijnstichting (KBS) in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Afdeling OCMW van de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de oproep ‘Dementievriendelijke gemeenten’.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=313434&langtype=2067

De Koning Boudewijnstichting lanceerde 3 oproepen. 73 projecten binnen een 50-tal gemeenten gingen succesvol aan de slag om hun gemeente dementievriendelijker te maken. Vier van deze projecten (Vermissingsproject Hekla, Reminiscentiewandeling Aalbeke, Vergeten naar buiten te komen Leuven en Dementievriendelijk Brugge) wonnen Europese prijzen. De kwaliteit ligt dus hoog.

Op dit moment worden er door VVSG leermomenten georganiseerd waarbij aan betrokken medewerkers concrete handvaten worden aangereikt om alle geledingen van een gemeente te versterken in het uitwerken van initiatieven voor personen met dementie. Deze leermomenten worden ook inhoudelijk teruggekoppeld met de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw (ALV) en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen (ECD). Dit resulteerde in een concreet handboek met ‘good practices’ en een Vlaamse dementiemeter om het lokale dementiebeleid in kaart te brengen. Beiden worden voorgesteld op de Trefdag van VVSG op 16 oktober ’14. Met die dementiemeter kunnen gemeenten aan de slag om van hun gemeente een dementievriendelijke gemeente te maken. De dementiemeter bestaat uit 22 verschillende actiepunten die over de verschillende beleidsdomeinen heen gaan. De checklist is eenvoudig in gebruik en biedt snel overzicht op welke gebieden nog geen acties worden ondernomen.

Ook in tijden van besparingen blijft dementievriendelijkheid een belangrijk beleidspunt. Investeren in dementievriendelijke gemeenten hoeft niet meteen veel geld te kosten, integendeel! Brits onderzoek wijst uit dat een gemeente in Groot-Brittannië tot 13 000 euro per persoon kan besparen door te investeren in een dementievriendelijke gemeente. Op die manier kan een persoon met dementie onafhankelijk blijven wonen, uit de (residentiële) zorg blijven en een hogere levenskwaliteit behouden. Een studie van Mittelman (2006) toonde aan dat dergelijke opname met 557 dagen kan worden uitgesteld als de persoon met dementie in een omgeving kan wonen waar voldoende begrip is voor zijn aandoening.

De Dementiemeter wordt voorgesteld op de Trefdag van 12.30 tot 13.30 uur. Dr. Angelika Poth-Mögele, director of Policy, Council of European Municipalities and Regions (CEMR) leidt de sessie in. Jan Goddaer, bezieler van de reminiscentiewandeling Levend Geheugen OCMW Kortrijk en EFID award winnaar, licht zijn project toe. Veerle Baert, auteur van het handboek, stelt de dementiemeter voor.

Locatie van de Trefdag ICC Gent, Van Rysselberghedreef 2 (Citadelpark), 9000 Gent.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top