zondag, juli 12, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Koning Boudewijnstichting: Japanner, Belg en Canadees zijn de laureaten van de eerste Internationale Prijs voor Gravure René Carcan
Koning Boudewijnstichting: Japanner, Belg en Canadees zijn de laureaten van de eerste Internationale Prijs voor Gravure René Carcan

Koning Boudewijnstichting: Japanner, Belg en Canadees zijn de laureaten van de eerste Internationale Prijs voor Gravure René Carcan

  • Internationale
  • Japanner, Belg en Canadees zijn de laureaten van de eerste Internationale Prijs voor Gravure René Carcan Op 5 februari 2015 had in het BELvue museum de uitreiking plaats van de Internationale Prijs voor Gravure René Carcan (1925-1993). Een initiatief van het Fonds René Carcan, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=315270&langtype=2067

Van de 80 kandidaten uit de hele wereld werden er 22 beoordeeld door een internationale jury onder het voorzitterschap van de Belgische graveur Maurice Pasternak. De jury kende de volgende prijzen toe:

  • de Grote Internationale Prijs René Carcan (€ 5.000) aan Masaharu Imamiya, een Japanse kunstenaar en graveur;
  • de Tweede Internationale Prijs René Carcan (€ 3.000) aan Colette Cleeren, een Belgische schilderes en graveerster;
  • een erevermelding aan Thierry Mortiaux, een Belgische aquarelschilder.

Sam Kerson, een Canadese graveur en schilder, won de Publieksprijs René Carcan (€ 2.000) dankzij de internetstemmers.

Alle werken van de 22 voorgeselecteerde kandidaten worden speciaal voor de gelegenheid tentoongesteld in het BELvue museum, van 6 februari tot 22 maart. Er zijn ook etsen van René Carcan te bezichtigen, die verwijzen naar de hedendaagse gravurekunst.

Het gaat om een initiatief van de vzw “Espace René Carcan”, die als opdracht heeft de artistieke erfenis van de Belgische graveur en aquarelschilder René Carcan te vereeuwigen en de gravurekunst in het algemeen te ontwikkelen. Naar aanleiding van het twintigjarige overlijden van de artiest lanceerde de vzw een prestigieuze Internationale Prijs voor Gravure. Een absolute primeur in België! Om dit project concreet gestalte te geven, werd binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds René Carcan opgericht, als eerbetoon aan de gravurekunst en meer bepaald aan het oeuvre van René Carcan.

De Internationale Prijs voor Gravure René Carcan wordt om de twee jaar georganiseerd. De volgende editie heeft plaats in 2016, en de kandidaten kunnen zich inschrijven vanaf februari 2016.

De oproep is gericht aan graveurs en gravurestudenten van alle nationaliteiten en zonder leeftijdslimiet, die (één van) de volgende technieken hanteren: kopergravure, lithografie, linoleumsnede, houtsnijkunst, zeefdruk en plaatdruk.

De Belgische graveur en aquarelschilder René Carcan (1925-1993) ijverde voor de promotie van de gravurekunst, maar ook voor de opleiding van talentrijke jonge kunstenaars. Verschillende jonge graveurs mochten zich komen bijscholen en vervolmaken in zijn atelier.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top