maandag, oktober 26, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: Kinderarmoedefonds investeert 340.000 euro in een vernieuwende aanpak tegen kinderarmoede
Koning Boudewijnstichting: Kinderarmoedefonds investeert 340.000 euro in een vernieuwende aanpak tegen kinderarmoede

Koning Boudewijnstichting: Kinderarmoedefonds investeert 340.000 euro in een vernieuwende aanpak tegen kinderarmoede

  • Belgie
  • Eerste projecten in Vilvoorde, Heusden-Zolder en Oostende Een jaar na de lancering van het Kinderarmoedefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, werden de eerste projecten geselecteerd die een belangrijke ondersteuning krijgen. Zij situeren zich in Heusden-Zolder, Oostende en Vilvoorde.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=313285&langtype=2067

1 op 10 kinderen in Vlaanderen wordt geboren in een kansarm gezin. Dat wil zeggen dat zo’n 130.000 kinderen in Vlaanderen al van in de wieg minder kansen krijgen. Deze kinderen lopen tijdens hun eerste drie levensjaren een achterstand op die nog moeilijk bij te benen valt.

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen van groot belang is. Daarom investeert het Kinderarmoedefonds in innovatieve projecten waar burgers, bedrijven, lokale besturen, mensen in armoede en wetenschappers samenwerken.

Het bestuurscomité van het Kinderarmoedefonds wordt voorgezeten door Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater van het Universitair Ziekenhuis Leuven. Uit 55 ingediende projecten, koos het bestuurscomité er na een strenge selectieprocedure drie:

‘Omdat elk gezin telt!’ OCMW Vilvoorde

Integrale gezins- en opvoedingsondersteuning via individuele begeleiding van gezinnen in armoede door een gezinscoach en de organisatie van collectieve activiteiten voor deze gezinnen binnen het kader van het Huis van het Kind.
Investeringsbedrag: 120.000 euro (over drie jaar).

‘Voorschools taalatelier Heusden-Zolder. Scholengroep 16’ Hasselt
Preventieve taalstimulering bij kansarme, anderstalige baby’s en peuters tussen 6 maanden en 2,5 jaar.
Investeringsbedrag: 40.000 euro (over twee jaar).

‘d’n opvang, oudercrèche. CKG Kapoentje vzw’ Oostende
Laagdrempelige kinderopvang voor en met ouders in armoede die tewerkgesteld en opgeleid worden tot kinderverzorgsters.
Investeringsbedrag: 180.000 euro (over drie jaar).

Elke van de drie projecten heeft vernieuwende kenmerken: in Heusden-Zolder werkt men onder wetenschappelijke begeleiding aan taalstimulering in de crèche. In Oostende worden ouders van kinderen in armoede opgeleid tot kinderverzorgster en in Vilvoorde werken maatschappelijke werkers en vrijwilligers samen aan gezins- en opvoedingsondersteuning.

Elk van de projecten werkt ook samen met onderzoekers, zodat de impact van de projecten kan worden gemeten. Als de projecten slagen, zal het Kinderarmoedefonds zich inzetten voor de verspreiding van de resultaten in Vlaanderen. “Kinderarmoede bestrijden doe je niet door een reddingsboei te gooien, wel met wat deze winnende projecten doen: een rode draad trekken tussen sterkere en kwetsbaardere mensen, tussen armen, het beleid, bedrijven en wetenschap. We zullen aantonen dat dit het verschil maakt,” zegt Peter Adriaenssens.

Het Kinderarmoedefonds werd vorig jaar met een grote mediacampagne gelanceerd. Tegen eind 2015 zal het Fonds minstens 900.000 euro verzameld hebben, waarvan 400.000 euro van de Vlaamse overheid en de rest van bijdragen van bedrijven, verenigingen en particulieren.

Help nu en doe mee!

Geef baby’s in armoede de toekomst die ze verdienen en steun het Kinderamoedefonds via rekening BE39 7333 0000 0519. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Meer informatie vindt u op www.kinderarmoedefonds.be

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top