zaterdag, december 4, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: Ledebergs fietsproject van Netwerk Bewust Verbruiken bekroond door het Fonds Delhaize Group
Koning Boudewijnstichting: Ledebergs fietsproject van Netwerk Bewust Verbruiken bekroond door het Fonds Delhaize Group

Koning Boudewijnstichting: Ledebergs fietsproject van Netwerk Bewust Verbruiken bekroond door het Fonds Delhaize Group

  • Belgie
  • Het Netwerk Bewust Verbruiken is verkozen tot ‘voorbeeldlaureaat’ van het Fonds Delhaize Group, een ondernemingsfonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De vereniging krijgt die onderscheiding voor ‘Op Wielekes’, een ingenieus fietsdeelsysteem voor kinderen tot 12 jaar, dat loopt in Ledeberg (deelgemeente Gent).
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=318469&langtype=2067

De vzw Netwerk Bewust Verbruiken (www.bewustverbruiken.be) informeert en activeert consumenten rond duurzaam verbruiken. Haar projecten en communicatiekanalen omvatten twee hoofdthema’s: consumanderen (duurzamere aankoopkeuzes voor voeding, afval, wonen, energie en mobiliteit) en consuminderen (delen, hergebruik, herstellen en tweedehands).

Op de Standaert-site in Ledeberg, een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurtbewoners in volle ontwikkeling, biedt de vereniging zowel ‘Op Wielekes’ als ‘Fietskeuken’ aan als activiteiten. Met deze twee projecten viel ze in de prijzen bij het Fonds Delhaize Group. Het initiatief is namelijk een van de vier ‘voorbeeldlaureaten’ die door de onafhankelijke jury van het Fonds werden geselecteerd tussen de 32 laureaten van de editie van 2014. De Ledebergse vereniging ontvangt 4.775 euro voor de realisatie ervan.

Mobiele fietskeuken

De opzet van ‘Op Wielekes’ (www.opwielekes.be) is even eenvoudig als orgineel: als een fiets te klein is geworden, ruilen de leden van het netwerk deze gewoon voor een grotere. Aangezien deze fietsen ook moeten worden onderhouden en gerepareerd, ontstond gaandeweg ook de ‘Fietskeuken’. Dit is een wijkatelier waar alle buurtbewoners welkom zijn om samen met vrijwilligers aan hun fiets te werken. Door een rijdende werkplaats wordt het ook mogelijk om naar de meest kansarme groepen toe te gaan.

“Dankzij de steun van het Fonds Delhaize Group konden wij een mobiele fietskeuken met een goede basisuitrusting opzetten en extra fietsjes aankopen om de bibliotheek te laten groeien en zo de instapprijs zeer laagdrempelig te houden. Want ieder kind heeft recht op een goede en kwalitatieve kinderfiets op maat! En een open atelier waar ontmoeting en herstel centraal staan, draagt bij tot een duurzame en zelfredzame buurt”, zegt Barbara Janssens van het Netwerk.

Delhaize steunt het samenleven

Het Fonds Delhaize Group wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en is een ondernemingsfonds dat maatschappelijke banden tussen de leden van een lokale gemeenschap bevordert. Al acht jaar op rij ondersteunt het initiatieven die de sociale cohesie binnen een bepaalde wijk, stad of dorp versterken. Vorig jaar steunde het Fonds 32 projecten van erg uiteenlopende aard in België en in het Groothertogdom Luxemburg voor een totaalbedrag van 122.000 euro.

Voor meer informatie over het Fonds Delhaize Group en de ondersteunde projecten kunt u terecht op de pressroom en op deze website van de Koning Boudewijnstichting.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top