maandag, oktober 26, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: Nieuwe en alternatieve oplossingen voor energiearmoede
Koning Boudewijnstichting: Nieuwe en alternatieve oplossingen voor energiearmoede

Koning Boudewijnstichting: Nieuwe en alternatieve oplossingen voor energiearmoede

  • Belgie
  • Energie, het gebrek eraan of het risico er zonder te vallen, is één van de grote gespreksonderwerpen van de laatste maanden. Een hele groep mensen is echter al veel langer vertrouwd met energieschaarste of het uitvallen van de stroom. Om financiële redenen kan vandaag ruim 7% van de Belgen hun woning onvoldoende verwarmen (Europees SILC-onderzoek 2011). De Koning Boudewijnstichting ging eerder dit jaar op zoek naar vernieuwende projecten om energiearmoede aan te pakken.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=314202&langtype=2067

Vier Vlaamse laureaten en hun projecten werden op 3 december in Antwerpen voorgesteld. Inspiratie voor anderen of hoe energie-armoede kan aanzetten tot vernieuwing voor alle groepen in de samenleving.

De voorstelling gebeurde bij de organisatie Levanto. Daarbij werd ook al een eerste concreet resultaat getoond. De zolder van mevrouw Lemya Dahan werd geïsoleerd met behulp van een isolatiecoach van Levanto. Die hielp de bewoners om het probleem aan te pakken, gaf goede raad en zorgde dat het project sneller voltooid werd. De inzet van een dergelijke coach kan ook de verhuurder gemakkelijker over de brug halen, omdat die meer vertrouwen in een goede uitvoering heeft. Door de snellere en professionelere uitvoering kan de terugverdientermijn serieus worden ingekort.

Met het project wordt de problematiek van energiearmoede ook onmiddellijk scherp gesteld. Lagere inkomenscategorieën hebben in verhouding veel hogere energiekosten dan het gemiddelde gezin. Bovendien zijn veel huizen in België slecht geïsoleerd en leeft één op vijf bewoners in een woning met energieverlies (cfr. de FOD Financiën, januari 2013).

Energiearmoede is dus al veel langer een harde realiteit. En de voorspelling van de stijging van de energieprijzen laat niet veel goeds vermoeden voor de nabije toekomst.

Op het lokale niveau zijn er veel initiatieven die bestaansonzekere gezinnen in staat willen stellen om hun verbruik te beperken of hun energie-efficiëntie te verhogen. De impact daarvan blijft echter vaak beperkt. Het ontbreekt veel mensen aan middelen om de nodige investeringen te doen. Als huurder is men dikwijls afhankelijk van de goodwill van eigenaars-verhuurders.

Het komt er dus op aan om een nieuwe aanpak te vinden die met deze problemen afrekent en de impact van dergelijke initiatieven kan verhogen.

Het sociaal ondernemerschap kan daarbij perspectieven openen. Het maakt gebruik van bedrijfsmanagementmethodes om de sociale impact en de terugverdieneffecten te maximaliseren.

De Koning Boudewijnstichting deed eerder dit jaar een oproep om vernieuwende projecten die energiearmoede aanpakken te versterken. In totaal werden 11 projecten geselecteerd waarvan 6 in Vlaanderen. Naast financiële ondersteuning werd via een intensief vormingsprogramma in partnerschap met Ashoka (internationaal netwerk van sociaal ondernemers) geïnvesteerd in de ontwikkeling van expertise in het sociaal ondernemerschap en de netwerking.

Vandaag werden vier goede praktijken voorgesteld.

  • De OCMW’s van Mol, Balen, Dessel en Retie halen alles uit de kast om een dialoog op te zetten tussen verhuurders van woningen en de sociaal kwetsbare gezinnen die bij hen huren. Zij overtuigen eigenaars-verhuurders om te investeren in dakisolatie.
  • Levanto stelt in Antwerpen een meewerkende isolatiecoach ter beschikking van kansengroepen die als doe-het-zelvers zelf hun woning isoleren. De inbreng van de bewoner in de vorm van manuren reduceert reeds zeer sterk het investeringsbedrag.Dit resulteert in korte terugverdientijden, van 2 tot maximaal 5 jaar.
  • De sector Samenlevingsopbouw maakt via alternatieve financiering energiezuinige huishoudtoestellen bereikbaar voor mensen die dit moeilijk kunnen betalen.
  • Eos (Oostende) werkte voor de isolatie van daken een systeem uit die de opbrengst van de investering gebruikt om de gedane investering af te betalen. Daardoor kost het de huurder niks.

Dit zijn allemaal projecten die creatieve en unieke oplossingen uitwerkten waardoor lagere inkomenscategorieën op een goedkope en/of betaalbare manier energiebesparende ingrepen kunnen doen.
Niet alleen wordt energie-efficiëntieop die manier haalbaar voor iedereen, er zijn in de strijd tegen de klimaatwijziging nog aanzienlijkewinsten te maken.

U vindt meer informatie over de projecten op www.kbs-frb.be
Aarzel ook niet om bijkomende info bij ondergetekende op te vragen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top