dinsdag, december 1, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: Nikeli De Ceuninck en Mariam Alard winnen tiende en feestelijke editie Belgodyssee met reportages over taalgemengde koppels
Koning Boudewijnstichting: Nikeli De Ceuninck en Mariam Alard winnen tiende en feestelijke editie Belgodyssee met reportages over taalgemengde koppels

Koning Boudewijnstichting: Nikeli De Ceuninck en Mariam Alard winnen tiende en feestelijke editie Belgodyssee met reportages over taalgemengde koppels

  • Belgie
  • Wedstrijd Prins Filipfonds: 10 jaar kansen voor jonge journalisten, over de taalgrenzen heen Nikeli De Ceuninck en Mariam Alard winnen tiende en feestelijke editie Belgodyssee met reportages over taalgemengde koppels In 10 jaar tijd bezorgde de Belgodyssee-wedstrijd van het Prins Filipfonds kansen aan 160 jonge journalisten. De verjaardag werd op dinsdag 16 december gevierd met de bekendmaking van zes nieuwe winnaars.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=314506&langtype=2067

Dat gebeurde ditmaal in de gebouwen van de VRT en RTBF (Reyers) en in aanwezigheid van Koning Filip. Algemeen winnaar 2014 van Belgodyssee voor de beste reportage zijn Mariam Alard voor RTBF met een reportage over een gemengd huwelijk in Wemmel en Nikeli De Ceuninck voor VRT met een reportage over sterrenrestaurant Comme Chez Soi in Brussel en het koppel Pierre Wynants en Marie-Thérèse Dossche. Zij kunnen aan de slag gedurende 6 maanden bij VRT en RTBF, dankzij de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

De prijs voor de beste samenwerking als duo ging naar Eline Vandenbroucke en Martin Caulier met een reportage over een taalgemengd boerenkoppel terwijl Tiffany Mestdagh naar huis kon met bekroning voor de beste journalistieke pen voor haar reportage over de trouwdag van een taalgemengd koppel.

Belgodyssee is een initiatief van Radio 2, VivaCité, Metro, l’Avenir en het Prins Filipfonds en krijgt de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister. Jonge kandidaat-journalisten uit de drie Gemeenschappen van het land werken in duo een reportage uit in het kader van een jaarlijks wisselend thema. Dit jaar was dat thema ‘gemengde huwelijken’. De 16 geselecteerde reporters, 8 duo’s, uit noord en zuid gingen op zoek naar koppels die mekaar over de taalgrens heen vonden en samen hun leven uitbouwden.

Het leverde mooie, beklijvende en positieve reportages op van mensen die mekaar vonden en hun onderlinge verschillen eerder als een troef dan als een belemmering zien.

Voor de jonge journalisten, die nog allemaal in opleiding zijn, was dit een goede manier om ervaring op te doen. Zij werden begeleid door ervaren VRT- en RTBF-medewerkers en zagen, naast de radioreportages, hun teksten ook nog gepubliceerd in geschreven media zoals l’Avenir en Metro.

De winnaars van de wedstrijd krijgen een betaalde stage van 6 maanden bij RTBF en VRT dankzij de steun van de Kanselarij van de eerste minister. Dit kan een perfecte springplank zijn voor een carrière in de journalistiek. Maar niet enkel de winnaars kunnen profiteren van de ervaring die ze opdoen door Belgodyssee. De afgelopen jaren waren er 160 laureaten waarvan meerdere in de journalistiek terecht kwamen. Dat blijkt ook uit de brochure die naar aanleiding van de tiende verjaardag werd gepubliceerd en waarin de lezer een overzicht krijgt van alle deelnemers aan de wedstrijd. Sommigen getuigen ook over de betekenis van Belgodyssee voor hun carrière.

Johanna Laurent nam in 2012 deel aan Belgodyssee. Ze won de prijs voor de geschreven pers en is sinds dit jaar redactrice binnenland bij De Morgen. “Belgodyssee was één grote speeltuin waarin je vrij kon doen wat je wilde, maar waarin je ook goed werd gestuurd naar een professioneel product. Dat was stresserend, maar het pushte je ook. Dat zoiets kan, zonder ervaring in het bad worden gegooid, vond ik ongelooflijk fijn.”

Joris Vergeyle deed mee in 2005 en werkt sinds 2007 voltijds voor Radio 1, sinds kort voor de radionieuwsdienst. “Het was voor mij de allereerste kennismaking met het vak, nog voor mijn stage.(…) Toen ze bij Radio 2 Limburg een week zonder presentator zaten, kwamen ze mij daarvoor vragen. Die allereerste presentatieopdracht heb ik aan de wedstrijd te danken en dat was mijn eerste voet binnen bij de VRT.”

Doruntina Islamaj maakte deel uit van de lichting 2011 van Belgodyssee. Ze werkt momenteel als redacteur voor het tv-programma Terzake op Canvas. “Belgodyssee draagt naar mijn gevoel echt bij aan de contacten tussen de Gemeenschappen, hoe moeilijk dat in de praktijk soms ook is. (…) Na Belgodyssee ben ik ook actiever het andere landsdeel gaan opzoeken. Ik geloof ook niet in het doemdenken hierover: volgens mij zijn er heel wat mooie initiatieven.”

Belgodyssee is na 10 jaar goed ingeburgerd bij de hogescholen en universiteiten die een journalistieke richting aanbieden. Alle partners hebben ondertussen laten weten dat ze ook de volgende jaren willen doordoen. Wel is het de bedoeling om nog meer in de diepte te gaan werken. Daartoe zal de begeleiding van de journalisten nog worden uitgebreid. VRT en RTBF zullen ook initiatief nemen om de laureaten meer te laten kennismaken met de werking van elkaars redactie.

Belgodyssee zal ook meer aandacht hebben voor de uitbouw van het netwerk van de journalisten en de masterclasses zullen ook de volgende jaren worden georganiseerd.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top