donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting ontvangt correspondentie van Hergé
Koning Boudewijnstichting ontvangt correspondentie van Hergé

Koning Boudewijnstichting ontvangt correspondentie van Hergé

  • Belgie
  • Een 100-tal brieven wordt ondergebracht in de Bibliotheca Wittockiana Meneer en mevrouw Guy en Léona Dessicy schonken aan de Koning Boudewijnstichting 100 brieven van Hergé aan Marcel Dehaye, zijn privésecretaris.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=315511&langtype=2067

De brieven dateren uit de periode 1947-1949 en zijn nu in veilige handen. Zij zullen bewaard worden in de Bibliotheca Wittockiana in Brussel (Sint-Lambrechts Woluwe) samen met de talrijke originele platen die François Schuiten aan de Stichting schonk. De Stichting is de schenkers dan ook erg dankbaar.

Het gaat over de privécorrespondentie, bijna exclusief in handschrift en soms spontaan geïllustreerd, tussen Hergé en Marcel Dehaye, die zowel de vriend, de vertrouweling als de privésecretaris (tussen 1944 en 1953) van de vader van Kuifje was. Een groot deel van deze correspondentie gaat over professionele aangelegenheden.

Deze inhoud van de briefwisseling is bekend. Uittreksels ervan werden gepubliceerd in twee biografieën van Hergé: die van Benoît Peeters (‘Hergé. Zoon van Kuifje’ bij Flammarion in 2002) en die van Philippe Goddin (Hergé: levenslijnen’, bij Moulinsart in 2007).

Het is dankzij Guy en Léona Dessicy dat het erfgoed dat zij bezitten sinds de dood van Marcel Dehaye, niet verspreid is geraakt en in België is gebleven.

Het geheel van brieven (met hun enveloppes) en van postkaarten kwam in het bezit van de familie Dessicy kort na de dood van Marcel Dehaye in 1990. Deze had geen kinderen en zijn erfgenamen waren op de hoogte van de banden die er bestonden tussen de familie Dessicy en Marcel Dehaye enerzijds en Hergé anderzijds.

Guy Dessicy licht toe: “Ik heb Hergé ontmoet toen ik 12 jaar oud was. Wij maakten deel uit van een christelijke discussiegroep waarvan ik de openheid apprecieerde. In 1947 was ik klaar met mijn studies aan de academie en kreeg ik van Hergé het voorstel om met hem samen te werken aangezien de avonturen van Kuifje goed begonnen te lopen. Hij heeft mij het vak van colorist geleerd. Van die periode herinner ik mij een grote vriendschap versterkt met een grote professionele verstandhouding.”

Guy Dessicy richtte vervolgens een reclamebureau op. Vanaf 1953 en gedurende een 30-tal jaren werkte hij mee aan de bloei van talrijke Brusselse cultuurhuizen. In de jaren ’80 lag hij mee aan de basis van de oprichting van het Belgisch Stripcentrum in Brussel.

Door de filantropische actie van meneer en mevrouw Dessicy wordt indirect ook de aandacht van het grote publiek getrokken op het Cauchie Huis, nog een juweel van het nationaal erfgoed, waarin het koppel veel energie en middelen stak. Dit woonhuis van de architect Paul Cauchie, gebouwd in 1905 langs het Jubelpark in Etterbeek, wordt beschouwd als één van de mooiste art-nouveauhuizen in Brussel.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top