woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting steunt steeds meer organisaties en individuen
Koning Boudewijnstichting steunt steeds meer organisaties en individuen

Koning Boudewijnstichting steunt steeds meer organisaties en individuen

  • Belgie
  • Met 50 miljoen euro de afgelopen 2 jaar Koning Boudewijnstichting steunt steeds meer organisaties en individuen De Koning Boudewijnstichting herverdeelt steeds meer middelen in de samenleving. De afgelopen twee jaar werd 50 miljoen euro steun gegeven aan verenigingen en individuen. De drie jaren voordien bedroeg het totale bedrag 58,7 miljoen euro. De stijging is duidelijk.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=312521&langtype=2067

Een klein vijfde van de middelen gaan naar organisaties en projecten rond armoede en sociale rechtvaardigheid. Maatschappelijk engagement is een ander domein waar veel middelen naartoe gaan.

Uit de resultaten van de 4de barometer van het verenigingsleven die vorig jaar werden gepubliceerd, blijkt dat één vereniging op drie financiële problemen heeft. De KBS wil het middenveld in de samenleving versterken en doet dat onder meer met zogenaamde grantmaking activiteiten. Grants staan voor een financiële ondersteuning van organisaties of individuen.

Vorig jaar werd 28,5 miljoen euro aan grants gegeven, in 2012 ging het over 22, 4 miljoen euro wat het totaal voor beide jaren op 50 miljoen euro brengt. Dit bedrag werd verdeeld over 3.662 organisaties en individuen. Van 2009 tot 2011 werden 4.645 organisaties en individuen ondersteund.

De toename van grants en ondersteunde organisaties en individuen is onder meer toe te schrijven aan de stijging van het aantal actieve Fondsen bij de Koning Boudewijnstichting. Het gaat over filantropiefondsen die onder de vleugels van de Stichting werden opgericht. In 2012 werden 52 nieuwe Fondsen actief, een jaar later ging het over 59 nieuwe Fondsen. Deze stijgende trend is vooral het gevolg van erfenissen.

De Stichting is op 11 domeinen actief. Van bij het begin hoort daar het domein armoede bij waar 19% van de grants naartoe gaan. De middelen hiervoor dienen ook om de organisaties structureel te versterken.

De Stichting werkt ook al jaren aan de versterking van het weefsel van de samenleving. 18,37% van de steun van de afgelopen twee jaar ging dan ook naar het domein Maatschappelijk Engagement.

Daarnaast worden ook steeds meer middelen ingezet op het terrein van de gezondheid. Het gaat dan vooral over steun aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Steeds meer filantropen willen dat hun middelen worden gebruikt om bepaalde ziektes uit de wereld te helpen. In 2012 en 2013 werden 22 Fondsen in die zin actief.

De Stichting speelt ook een rol op het terrein van de Ontwikkeling. In twee jaar tijd werden 15 nieuwe Fondsen in dit domein opgericht, waarvan 11 met een doelstelling in Afrika. In totaal gaat het over een kleine 5 miljoen euro. Bedoeling is een eerder complementaire rol te spelen door duurzame projecten te ondersteunen via lokale organisaties en individuen.

Waar haalt de Stichting de middelen ter ondersteuning vandaan?

Er zijn drie belangrijke financieringsbronnen: het eigen kapitaal van de Stichting, de Fondsen opgericht binnen de Stichting (met en zonder kapitaal) en ten slotte de zeer belangrijke bijdrage van de Nationale Loterij met 11,1 miljoen euro per jaar.

Luc Tayart de Borms, afgevaardigd bestuurder van de Koning Boudewijnstichting:

“We zullen de volgende jaren een ondersteunende rol blijven spelen voor organisaties en individuen. Ook met ons Observatorium van verenigingen en stichtingen willen we een beter inzicht helpen verschaffen in de sector en die als dusdanig bekend maken en positioneren. Dat gebeurt via de jaarlijkse barometer over de financiële situatie van verenigingen, via de website Filantropie.be, via onderzoek naar het gewicht van de sector voor onze economie enz.. We willen in de toekomst nog meer inzetten op het inzamelen en analyse van gegevens met het oog op meer transparantie en een beter bestuur binnen de sector.”

De volledige cijfers, alle projecten en ook verhalen vindt u in het Jaarverslag van de Stichting. Het is downloadbaar op www.kbs-frb.be

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top