vrijdag, oktober 30, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: Uitzonderlijk werk van 16de-eeuwse schilder-tekenaar Hans Bol terug naar België
Koning Boudewijnstichting: Uitzonderlijk werk van 16de-eeuwse schilder-tekenaar Hans Bol terug naar België

Koning Boudewijnstichting: Uitzonderlijk werk van 16de-eeuwse schilder-tekenaar Hans Bol terug naar België

  • Belgie
  • Album met 13 originele tekeningen in bruikleen aan de Koninklijke Bibliotheek
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=313503&langtype=2067

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting kocht onlangs een album met 13 originele ontwerptekeningen én de daarbij horende gravures van de Mechelse landschapschilder Hans Bol.

Bol (1534-1593) wordt algemeen gezien als opvolger van Pieter Breugel De Oude. De uitzonderlijke aankoop wordt in bruikleen gegeven aan het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België.

De Stichting kocht het album met ontwerptekeningen en prenten uit de reeks ‘Emblemata evangelica ad XII signa codestica’ bij Christie’s in Londen. Het in marokijnleer gebonden boek behoorde tot de nalatenschap van George Spencer Churchill, de 5de hertog van Marlborough.

De 13 tekeningen werden door Bol in pen en bruine inkt gemaakt met de bedoeling om ze te graveren. Het graveren zelf gebeurde door Hans Collaert (1560-1618) en het werk werd in Antwerpen uitgegeven in 1585 door Jan Sadeler.

De tekeningen stellen de 12 maanden van het jaar voor. Het voorstellen van de maanden aan de hand van seizoensgebonden scènes uit het dagelijks leven gaat terug op een middeleeuwse traditie. Iedere tekening is daarenboven voorzien van een teken uit de dierenriem. In navolging van Bruegel plaatst Bol de dagelijkse bezigheden van de mens in een breed panoramisch landschap. De reeks is vernieuwend omdat er op de voorgrond ook telkens een tafereel uit het Nieuwe Testament wordt weergegeven.

Het is uitzonderlijk dat een volledig onbekende reeks tekeningen van deze kwaliteit en omvang in de kunsthandel opduikt en als intact geheel te koop wordt aangeboden, zowel de voortekeningen als de gegraveerde prenten. Veel andere reeksen zijn versnipperd geraakt of deels verloren gegaan.

Hans Bol werd geboren in Mechelen en was het grootste gedeelte van zijn carrière actief als schilder, tekenaar, miniaturist , etser en ontwerper van grafiek in Mechelen en Antwerpen. Een jaar voor de val van Antwerpen in 1585 verhuisde hij naar Holland.

De onbetwiste meester van de prenttekeningen uit die tijd was Pieter I Bruegel. Zijn werk werd op de wereldkaart gezet door de uitgever Hieronymus Cock. Na de dood van Bruegel werd Hans Bol de leidende figuur en de meest talentvolle vertegenwoordiger van het genre.

Nog dit najaar wordt het werk gedigitaliseerd en online gepresenteerd op de websites van de Koninklijke Bibliotheek en van Erfgoedfonds. In het najaar 2015 wordt er een tentoonstelling georganiseerd waarin het album centraal zal staan. Bij deze gelegenheid zal ook een publicatie verschijnen in de Erfgoedreeks van de Stichting.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top