zaterdag, februari 22, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koningin Mathildeprijs voor de Kruiskenshoeve in Sint-Laureins
Koningin Mathildeprijs voor de Kruiskenshoeve in Sint-Laureins

Koningin Mathildeprijs voor de Kruiskenshoeve in Sint-Laureins

  • Belgie
  • Koningin onderstreept dat jongeren obstakels kunnen overwinnen Koningin Mathildeprijs voor de Kruiskenshoeve in Sint-Laureins ©F. ToussaintDe Kruiskenshoeve uit Sint-Laureins is de laureaat van de Koningin Mathildeprijs 2015. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie die zich bezighoudt met kwetsbare jongeren in de samenleving. In totaal zaten er 16 projecten in de eindselectie, 9 Franstalige en 7 Nederlandstalige.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=316398&langtype=2067
  • 2015_selectie_Mathildefonds

De Prijs werd op 7 mei door de koningin zelf uitgereikt op het paleis in Brussel.

Het Koningin Mathildefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, heeft al jaren aandacht voor het welbevinden van kinderen en jongeren in onze samenleving. Dit jaar stond de oproep in het teken van de toekomst. Er werd speciaal gekeken naar projecten die zich naar de meest kwetsbare jongeren richten en daarbij hun visie op de wereld positief willen veranderen.

In haar toespraak wees koningin Mathilde op het gevaar voor het afhaken van jongeren. “Uit een recente peiling blijkt dat een op de twee jongvolwassenen geen doel in het leven zou hebben en dat drie vierde van de respondenten zich eenzaam zou voelen. Erger nog: een op de drie zou zich door de samenleving uitgesloten voelen. Cijfers bezorgen hun overigens heel wat argumenten: het aantal werkloze jongeren ligt in België te hoog. Ieder jaar verlaat meer dan tien procent van de jongeren de schoolbanken zonder enig diploma.”

In de projectoproep van het Fonds was er dan ook veel aandacht voor initiatieven waarin jongeren obstakels kunnen overwinnen, zodat ze voelen wat het betekent om in iets te slagen.

Laureaat De Kruiskenshoeve beantwoordt sterk aan dat criterium. Het project was een initiatief van Robert Accoe, een gepensioneerde Gentse politieman. Het draait op 20 vrijwilligers en staat in contact met 40 instellingen van de bijzondere jeugdzorg die geregeld jongeren doorsturen. In de hoeve kunnen zij terecht voor een time-out, ‘een actieve rustperiode’, op het ogenblik dat de begeleiding dreigt vast te lopen. Door in de moestuin te werken leren ze hun talenten ontdekken en verantwoordelijkheid op te nemen. Jaarlijks verblijven er ongeveer 250 jongeren op de Kruiskenshoeve. Deze laureaat werd uiteindelijk als ultieme winnaar gekozen door een jongerenjury samengesteld uit leerlingen van het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het College Saint-Michel van Etterbeek. Bovenop de 5.000 euro projectsubsidie, krijgt de laureaat ook 10.000 euro als eindwinnaar van de Prijs.

‘Ceci n’est pas un jeune’, een project van de Fédération des Maisons de jeunes en Belgique Francophone, werd door de jury genomineerd. Het is een platform voor reflectie, expressie en distributie van culturele producties gerealiseerd door Brusselse jongeren. De producties hebben te maken met maatschappelijke thema’s zoals gelijkheid, verdraagzaamheid, samen leven, burgerschap, de strijd tegen discriminatie. Het platform verenigt organisaties die in Brussel met jongeren werken en organiseert ook een festival waar de creaties worden voorgesteld. Hieronder vindt u een lijst van alle geselecteerde projecten. (bijlage). Zij ontvingen allemaal een bedrag tot maximaal 15.000 euro. In totaal waren er 207 ingediende projecten. Het totaalbudget van de oproep bedraagt 200.000 euro.

Over het Koningin Mathildefonds

Sinds zijn oprichting in 2001 wordt de Koningin Mathildeprijs (tot 2013 de Prinses Mathildeprijs), ter waarde van 10.000 euro en beheerd door de Koning Boudewijnstichting, elk jaar toegekend aan een initiatief dat de positie versterkt van personen of groepen die om wat voor reden ook kwetsbaar staan in de Belgische samenleving.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top