zondag, april 5, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier

  • Belgie
  • Op 20 september 2014 opent, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de retrospectieve tentoonstelling omtrent de 19de eeuwse Belgische realistische schilder- en beeldhouwer Constantin Meunier. Meteen is dit het eerste volledige overzicht van zijn carrière sinds 1909. Naast de iconografie van de industriële- en arbeidswereld waardoor Meunier internationaal bekend werd, benadrukt de tentoonstelling ook minder bekende facetten van zijn oeuvre.
  • Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
  • http://www.fine-arts-museum.be
  • info@fine-arts-museum.be

Eerste retrospectieve sinds 1909 Constantin Meunier (1831-1905) is een 19de eeuwse realistische Belgische schilder en beeldhouwer die internationaal bekend staat omdat hij industriearbeiders, dok- en mijnwerkers in de beeldende kunst introduceerde, als iconen van de moderniteit. Zijn kijk op mens en wereld is er een vol mededogen, geëngageerd en onlosmakelijk verbonden met de industriële, sociale en politieke ontwikkelingen in België op het einde van de 19de eeuw. De retrospectieve van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België is de eerste volledige overzichtstentoonstelling van het werk van Constantin Meunier sinds de herdenkingstentoonstelling te Leuven in 1909. Uiteraard vindt de tentoonstelling plaats in de vleugel van het Fin-de-Siècle Museum en draagt dit, op die manier, bij tot een betere kennis van deze boeiende periode.

Een gevarieerd overzicht

De retrospectieve tentoonstelling wil een gevarieerd overzicht bieden van het volledige werk van Constantin Meunier. Bijzondere aandacht gaat daarom uit naar de schilderijen uit de eerste decennia van zijn carrière, die tot nu toe nauwelijks bestudeerd zijn: historische, burgerlijke en religieuze taferelen, die de kiem van zijn later kunstscheppen in zich dragen. Als geen ander weerspiegelt het oeuvre van Constantin Meunier de voornaamste stromingen en ontwikkelingen uit de Belgische kunst van de tweede helft van de 19de eeuw.

Naast een selectie van schilderijen en voornamelijk bronzen sculpturen wordt een boeiende keuze van tekeningen, schetsen en ontwerpen getoond. De opstelling omvat ongeveer honderdvijftig kunstwerken, die voor het merendeel uit Belgische openbare en private verzamelingen afkomstig zijn, en waarvan het publiek enkele stukken tot op heden nooit heeft gezien.

Deze retrospectieve tentoonstelling biedt een vernieuwende kijk door een genuanceerd beeld van de volledige artistieke carrière van Constantin Meunier op te hangen, met aandacht voor continuïteit en breuklijnen, voor conventie en authenticiteit, voor het eenmalig experiment en de brede artistieke bewegingen, voor het individu en de samenleving.

In de marge van de tentoonstelling

Een groot aantal activiteiten worden georganiseerd in de marge van de tentoonstelling: lezingen, rondleidingen en creatieve parcours van EDUCATEAM (educatieve dienst KMSKB); samenwerking met Museum M-Leuven; ontdekkingsparcours van Meunier in Brussel; Open-Monumentendag; Midis du Cinéma; Broodje Brussel; Nocturne; rondleiding met de curator; Midis de la Poésie; … > Meer details op www.expo-meunier.be <

Meunier in Leuven

In 1887 werd Constantin Meunier leraar aan de academie van Leuven. Dit was het begin van een artistiek hoogstaande en productieve periode met ‘Het Grauwvuur’ als meesterwerk. Parallel aan de Meunier retrospectieve in Brussel, belicht het M-Museum zijn eerder onbekende periode in Leuven. Zijn werken, inspiratiebronnen, invloeden en het postume museumproject komen aan bod.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top