zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Opening van de tentoonstelling «Jean Dypréau, kunstcriticus en kunstschrijver»
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Opening van de tentoonstelling «Jean Dypréau, kunstcriticus en kunstschrijver»

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Opening van de tentoonstelling «Jean Dypréau, kunstcriticus en kunstschrijver»

  • Belgie
  • Van 2 september 2014 tot 25 januari 2015, brengen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België de tentoonstelling “Jean Dypréau, kunstcriticus en kunstschrijver”.
  • Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
  • http://www.fine-arts-museum.be
  • info@fine-arts-museum.be
  • http://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/pb_kmskb_expo_dypreau_nl_def.pdf

Dypréau (Brussel, 1917-1986), kunstcriticus en geëngageerd schrijver, was een groot kenner van informele, abstracte kunst en pop art. De tentoonstelling zet creaties in de kijker van moderne kunstenaars zoals Fontana, Broodthaers, Vasarely, Dubuffet, Delahaut of Ernst alsook de “gedeelde werken” van Dypréau en zijn vrienden kunstenaars.

Een meervoudige tentoonstelling

Ter gelegenheid van de publicatie van de verzamelde geschriften van Jean Dypréau (Le point de vision, Marot, 2013), wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) een tentoonstelling aan deze veelzijdige man. Naast uittreksels uit zijn kritische geschriften over kunst, toont de tentoonstelling een selectie werken van moderne kunstenaars zoals Fontana, Broodthaers, Oldenburg, Vasarely, Dubuffet, Delahaut, Ernst, Leblanc, d’Haese, Mortier, Bertrand, de Keyser, Léger, Permeke, Roulin, Ubac, Lam, Pistoletto, Segal, Villégié, of Gentils. Vele kunstenaars waarover hij in zijn artikels schreef, lagen hem na aan het hart.

Naast de kunstwerken uit de collecties Moderne Kunst van de KMSKB, herontdekt het publiek ook een tiental “gedeelde werken”, oorspronkelijk gepresenteerd in de tentoonstelling Peinture Partagée Dypréau – Van Anderlecht – Vandercam in de 2 Englebert Van Anderlecht & Jean Dypréau, Traduire la lumière, Peinture partagée, 1959.

Galerie Aujourd’hui, Paleis voor Schone Kunsten (Brussel, van 24 oktober tot 7 november 1959).

De tentoonstelling brengt ons terug naar de overvloedige wereld van de pop art, van het nieuwe realisme, van de narratieve figuratie, de geometrische en lyrische abstractie of het expressionisme, waar hij dol op was.

Dypréau, kunstcriticus

Het werk Le point de vision (Marot, 2013) omvat alle kunstkritische geschriften van Jean Dypréau die tijdens zijn leven gepubliceerd werden onder verschillende vormen van bescheiden brochures tot luxueuze boeken en, niet te vergeten, vele tentoonstellingscatalogi waaraan hij enthousiast meewerkte.

Het boek neemt ons mee langs het parcours van Jean Dypréau in de kunstwereld van zijn tijd. Laat ons samen met hem de deuren van galerieën en musea openen, zijn ontdekkingen, zijn verwondering, zijn passie delen.

Dypréau, «kunstschrijver»

Dypréau was de grote vriend van de kunst en de kunstenaars met wie hij dezelfde poëtische en artistieke gedrevenheid deelde, zowel internationale scene als in België. Vele Belgische artiesten van zijn generatie hebben zowel hun debuut in de kunstwereld als hun latere
erkenning in hogere sferen aan hem te danken.

Als een ware actor in de wereld van de plastische kunsten kon hij zich – met een slagzin – inwerken in de creaties van vrienden kunstenaars zoals Van Anderlecht of Vandercam. Een tiental van deze “gedeelde werken” – tentoongesteld in 1959 in het Paleis voor Schone Kunsten – zijn opnieuw te zien.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top