zondag, april 5, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Opening van de tentoonstelling “Portaels en de roep van de Oriënt (1841-1847)”
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Opening van de tentoonstelling “Portaels en de roep van de Oriënt (1841-1847)”

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Opening van de tentoonstelling “Portaels en de roep van de Oriënt (1841-1847)”

  • Belgie
  • De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België presenteren, van 10 februari tot 31 mei 2015, de tentoonstelling “Portaels en de roep van de Oriënt (1841-1847)”. Het is de allereerste monografische tentoonstelling die wordt gewijd aan deze opmerkelijke figuur uit de 19e-eeuwse Belgische kunstwereld. Ze schenkt aandacht aan het carrièrebegin van Jean Portaels en zoomt in op de Oriëntreizen die de kunstenaar ondernam tussen 1845 en 1847.
  • Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
  • http://www.fine-arts-museum.be
  • info@fine-arts-museum.be
  • http://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/kmskb_expo_portaels_pb.pdf

Jean Portaels (1818-1895) is de geschiedenis ingegaan als een invloedrijk lesgever aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten. Dat hij een generatie Belgische artiesten inspireerde en hij onder zijn leerlingen figuren zoals James Ensor, Léon Frederic en Théo Van Rysselberghe mocht rekenen, heeft er echter toe geleid dat zijn eigen oeuvre in de schaduw van zijn leerlingen is komen te staan.

De onderzoekers van de KMSKB hebben zich gebogen over een reeks onbeantwoorde vragen omtrent het leven en werk van de kunstenaar. De historische bronnen gebruikt in dit onderzoek zijn uitzonderlijk: onuitgegeven reiscorrespondentie, recent ontdekte schetsen uit het atelierfonds van de kunstenaar en nooit eerder geëxposeerde kunstwerken. De Musea hebben trouwens 28 van die tekeningen aangekocht. Dankzij al dit materiaal was het mogelijk de tentoonstelling op te zetten en de bijhorende wetenschappelijke catalogus te publiceren.

Tussen 1845 en 1847 reisde Jean Portaels naar Griekenland, Turkije, Syrië, Palestina en Egypte. De ter plaatse gemaakte schetsen en studies lagen aan de basis van de grote oriëntalistische composities die de kunstenaar nadien realiseerde in zijn atelier, eerst in Rome, daarna in België.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top