zondag, december 8, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Koninklijke Zangvereniging Rotte’s Mannenkoor 160 jaar!
Koninklijke Zangvereniging Rotte’s Mannenkoor 160 jaar!

Koninklijke Zangvereniging Rotte’s Mannenkoor 160 jaar!

  • Nederland
  • De Koninklijke Zangvereeniging Rotte's Mannenkoor bestaat 160 jaar en viert dit met een jubileumconcert op zaterdag, 4 oktober as. in het Zuidpleintheater.
  • Rotte's Mannenkoor
  • http://www.rottesmannenkoor.nl
  • w.derooij@icloud.com
  • Noot voor de redactie: Voor meer informatie: Wim de Rooij w.derooij@icloud.com mobiel 0651-034994

ROTTERDAM – De Koninklijke Zangvereniging Rotte’s Mannenkoor bestaat dit jaar 160 jaar! Niet uniek voor Nederland, maar wel een geweldige prestatie voor een koor dat drie oorlogen, de problemen in de dertiger jaren en ook de jongste crisis heeft overleefd. Op zaterdag, 4 oktober as. wordt dit jubileum gevierd door het geven van een concert in het Zuidpleintheater. Via de website (http://www.rottesmannenkoor.nl) van het koor wordt u op de hoogte gehouden vanaf wanneer en waar de kaarten voor de jubileumconcert besteld kunnen worden.

In 1854 was er voor het eerst sprake van een Rotte’s Mannenkoor, dat door Koningin Wilhelmina tot ‘Koninklijk’ werd verheven. Een prachtig gebaar van onze vroegere vorstin. Haar vader koning Willem III stemde wel in met het beschermheerschap, maar de koninklijke toewijzing bleef achterwege. Prins Bernhard was de laatste beschermheer van het koor. Burgemeester Aboutaleb is thans de erevoorzitter van het koor.

Het Rotte’s Mannenkoor kende hoogte- en dieptepunten. Een bekend dieptepunt was uiteraard de Tweede Wereldoorlog, toen het koor moest ‘onderduiken’ om niet naar de pijpen van de Duitse bezetters te hoeven dansen. Echter ‘ondergronds’ werd er toch geoefend en direct na de bevrijding stond het koor er weer in zijn volle glorie. En dat mag dan wel weer als n van de hoogtepunten van het koor worden beschouwd.

Daar waar oorlogen en recessies “het koor niet klein kregen”, gebeurde dat in de 21e eeuw wel. In deze eeuw hebben de mensen veel meer bezigheden dan voorheen. Iedereen is druk, druk, druk en heb je dan nog wel tijd voor een koor? Niet alleen het Rotte’s Mannenkoor zag een steeds verder teruglopend aantal zangers. Zangersvrienden uit Hillegersberg kenden een zelfde probleem. En zo kon het gebeuren dat dit jaar twee gerenommeerde koren samensmolten in een Koninklijke Zangvereeniging Rotte’s Mannenkoor. De resultaten zijn verbluffend en u kunt zich hiervan vergewissen tijdens het jubileumconcert op 4 oktober as. Verwent u zelf en ga die zaterdagavond naar het Zuidpleintheater. U zult er geen spijt van krijgen.

Over wderooij

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top