zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Kredietverlening in eurozone neemt verder af
Kredietverlening in eurozone neemt verder af

Kredietverlening in eurozone neemt verder af

  • Europa
  • Banken hebben in december opnieuw minder leningen verstrekt aan bedrijven in de eurozone dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag heeft gepubliceerd.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjgufbi2e9zw/nieuws/kredietverlening_in_eurozone_neemt?ctx=vhsjd8w6pdvc&start_tab0=10&tab=0&tab=0

Bedrijven kregen in december 3 procent minder leningen dan een jaar eerder. Die afname volgt op een daling met 3,8 procent in november. Huishoudens ontvingen 0,1 procent minder krediet dan in december 2012, na een stabilisering in november. Per saldo namen de leningen aan de private sector in december met 2,3 procent af. Dat was de 20e daling op rij.

De leningen aan bedrijven dalen enerzijds doordat banken strenger zijn geworden in hun kredietbeleid. Aan de andere kant is er ook minder vraag naar leningen, vanwege de moeilijke economische omstandigheden.

De geldhoeveelheid in de eurozone (M3) groeide in december met 1 procent op jaarbasis. Die graadmeter voor de toekomstige ontwikkeling van de inflatie nam in november nog met 1,5 procent toe. In de periode van oktober tot en met december groeide de geldhoeveelheid gemiddeld met 1,3 procent.

De zwakke groei van de geldhoeveelheid is volgens ING een teken dat de strijd tegen deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen, in de eurozone nog niet is gewonnen. De beperkte kredietverlening blijft daarbij volgens de bank een gevaar voor het economisch herstel.

De ECB zou volgende week kunnen beslissen de rente in de eurozone verder te verlagen, maar ING-econoom Peter Vanden Houte verwacht niet dat zo’n stap de kredietverlening veel zal helpen. Hij gaat er dan ook van uit dat de rente voorlopig onveranderd blijft. Mogelijk geeft de ECB wel een indicatie dat er wordt gewerkt aan maatregelen om de kredietverlening in de eurozone te ondersteunen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top