woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Krijgsmacht herdenkt wereldwijd gevallenen
Krijgsmacht herdenkt wereldwijd gevallenen

Krijgsmacht herdenkt wereldwijd gevallenen

  • Nederland
  • Kransen, bloemen, stilte, herinneringen aan verloren dierbaren en soms een traan. Het indringende trompetgeluid van het Taptoe-signaal bezorgt menigeen kippenvel. Vandaag zijn niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland, alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht die het leven lieten tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
  • herd.mes01
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/05/04/krijgsmacht-herdenkt-wereldwijd-gevallenen

Zo was er vanavond de traditionele plechtigheid op de Dam in Amsterdam, bijgewoond door meer dan 20.000 belangstellenden, onder wie minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Namens de rijksministerraad plaatsten premier Mark Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een krans.

Namens de krijgsmacht

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en zijn 4 operationele commandanten deden hetzelfde, maar dan namens de krijgsmacht. Landmachtsergeant Richard Visser speelde het Tatoe-signaal. Een ceremoniële rol was er niet alleen voor hem. Militairen en oudgedienden uit de hele Defensieorganisatie verzorgden het ceremonieel, van erehaag tot kranswacht.

Homomonument

In Amsterdam waren er herdenkingen op meerdere plaatsen. Zo ook aan de Westermarkt waar het Homomonument staat. Meer dan 600 aanwezigen herdachten hen die werden, maar ook nu nog worden vervolgd om hun seksuele geaardheid. De Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht was een van de organisatoren. Namens de stichting werd een krans gelegd.

Grebbeberg

Op vele plekken leverden militairen een bijdrage aan de talloze herdenkingen. Zo ook op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Hier herdacht de krijgsmacht alle militairen, die sinds 1940 wereldwijd zijn omgekomen bij de uitvoering van de militaire dienst voor het Koninkrijk der Nederlanden. Op de Grebbeberg is in de meidagen van 1940 zwaar gevochten. Honderden militairen, in die dagen gesneuveld, liggen er begraven. De herdenking werd bijgewoond door prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en hun zoon prins Pieter-Christiaan. Kolonel Mike Calmeijer Meijburg was er namens Inspecteur-Generaal der krijgsmacht luitenant-generaal der mariniers Ton van Ede.

Ereveld Loenen

Van Ede legde tijdens de herdenking van de slachtoffers een krans op het ereveld Loenen. Hij deed dit namens het Ministerie van Defensie en de Nederlandse strijdkrachten. Op het ereveld Loenen liggen 3882 oorlogsslachtoffers begraven. Militairen en burgers: mannen, vrouwen en kinderen die op verschillende plaatsen en onder verschillende omstandigheden sinds 9 mei 1940 omkwamen.

Rotterdam

Net als in Amsterdam kende ook Rotterdam meerdere herdenkingen met militaire betrokkenheid, onder meer op de Algemene Begraafplaats Crooswijk en bij het monument van Zadkine op het Plein 1940. Op Crooswijk vormden steeds 2 mariniers een gewapende wacht bij monumenten waar een krans werd gelegd: het Erehof van het Verzet, het Korea Monument, het Indiëmonument, het Burgermonument, het Geallieerden Monument en het Militaire Erehof. Bij die laatste legde de commandant van het Korps Mariniers een krans. Militairen van de School Verbindingstroepen Koninklijke Landmacht vulden hier de gewapende wacht aan.

Bij het monument van Zadkine, waar namens het Korps Mariniers een krans werd gelegd, vormden onder anderen mariniers en hun oud collega’s een erehaag. De marinierskapel verzorgde de muziek tijdens de herdenkingsplechtigheid. Hieraan vooraf ging een stille tocht vanaf de Laurenskerk.

Den Helder

De Koninklijke Marine herdacht in Den Helder alle gevallen militairen van de zeemacht en van het koopvaardijpersoneel. Een gewapende wacht, deputaties van marine-eenheden en de Marinierskapel verzorgden de ceremoniële plechtigheid bij het monument ‘Voor hen die vielen’. Namens de Commandant der Strijdkrachten en de Koninklijke Marine legden Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en de Souschef Internationale Militaire Samenwerking brigadegeneraal Toine Beukering een krans.

In Den Helder werden tevens de bemanningsleden van de Onderzeedienst die tijdens de Tweede Wereldoorlog op zee sneuvelden herdacht. Dat gebeurde bij het ‘Monument voor de Gevallenen van de Onderzeedienst’. De marine verloor in de Tweede Wereldoorlog 7 onderzeeboten. Hr. Ms. O-13 is nooit gevonden. Ook veel medewerkers van de Rijkswerf, omgekomen tijdens bombardementen in de bezettingstijd, zijn niet vergeten.

Op Mazar-e-Sharif

Op Mazar-e-Sharif, waar de luchtmacht met F-16’s onder meer grondtroepen beschermt, waren toespraken, werd een krans gelegd, schalde het taptoe-signaal en was het vervolgens 2 minuten doodstil. Daarna klonk het Wilhelmus. Uiteraard ging er speciale aandacht uit naar de gesneuvelde of op andere wijze in Afghanistan omgekomen collega’s.

Mali

Op Kamp Castor in het Malinese Gao, waar Nederlandse militairen zitten omdat zij deel uitmaken van de VN-vredesmacht in het land, werd op gepaste wijze stil gestaan bij Dodenherdenking. De militairen namen onder meer 2 minuten stilte in acht. De aalmoezenier leidde de herdenking in.

Soesterberg

Het was slechts een greep uit de vele herdenkingsactiviteiten met militaire betrokkenheid. Want natuurlijk verzorgden F-16’s weer een missing man formation bij het inmiddels vernieuwde monument in Soesterberg ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de militaire luchtvaart. En uiteraard was de Defensie ook vertegenwoordigd bij de herdenking op de Waalsdorpervlakte.

Op zee

Aan boord van Zr. Ms. Evertsen speelde zich een herdenkingsplechtigheid af op zee. Het schip vaart momenteel voor de antipiraterijmissie Ocean Shield in de wateren rond Somalië. Op volle zee was er ook een herdenkingsplechtigheid aan boord van Zr. Ms. De Zeven Provinciën, sinds vanmiddag op weg richting Oost-Afrika om piraterij te bestrijden.

Münster

Nederlandse en Duitse militairen van het hoofdkwartier in Münster plaatsten samen een krans op ereveld ‘Heger Friedhof’ in het Duitse Osnabrück. Er liggen 393 Nederlanders, tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen in gevangenschap of in een werkkamp. 140 mensen zijn nooit meer gevonden. Hun namen staan gegraveerd in het monument op de begraafplaats.

Bemanningsleden

In de gemeente Gorsel is, in het bijzijn van krijgsmachtvertegenwoordigers, een monument onthuld ter nagedachtenis aan de 7 bemanningsleden van een lancaster, die omkwamen na een bombardement op het Duitse Hannover. En in Moskou ondersteunden een militaire hoornblazer en een tamboer een herdenkingsceremonie op een Nederlands kerkhof.

Curaçao

Zowel bij het Vrijheidsmonument aan het Waaigat als op de militaire begraafplaats, werd op Curaçao herdacht dat vrijheid een groot goed is. Ook hier was het 2 minuten stil. Vlootaalmoezenier Frans Kerklaan: “We herdenken in de eerste plaats hen, die in de Tweede Wereldoorlog het leven hebben gelaten voor de vrijheid, waar ook ter wereld. Niet alleen op de stranden van Normandië of op de executieplaats op de Waalsdorpervlakte, maar ook in de golven van de Caribische Zee.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top