vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Kritische oriëntatie belangrijk bij keuze financieel adviseur
Kritische oriëntatie belangrijk bij keuze financieel adviseur

Kritische oriëntatie belangrijk bij keuze financieel adviseur

  • Nederland
  • Je betaalt tegenwoordig rechtstreeks voor advies over complexe financiële producten, zoals hypotheken, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen of bankspaarproducten. Oriënteer je daarom goed, voordat je met een financiële dienstverlener in zee gaat. Een oriënterend gesprek is meestal gratis.
  • AFM
  • http://www.afm.nl
  • info@afm.nl
  • http://www.afm.nl/nl/professionals/afm-actueel/nieuws/2013/okt/orientatie-keuze-financieel-adviseur.aspx

Tros Radar heeft maandag 28 oktober aandacht besteed aan het provisieverbod en het belang van oriëntatie bij de keuze van een financieel adviseur. Een vergelijking tussen de dienstverlening en de kosten van verschillende adviseurs stelt consumenten in staat een goede keuze te maken, reageerde hoofd Michiel Denkers bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Aanbieder of zelfstandig adviseur?

Wil je bijvoorbeeld advies van een bank of verzekeraar, of van een zelfstandig adviseur? Een bank of verzekeraar adviseert doorgaans alleen eigen producten. Een zelfstandig adviseur betrekt in zijn advies producten van verschillende banken en verzekeraars. Per zelfstandig adviseur kan het wel verschillen hoeveel producten hij meeneemt in een vergelijking.

De prijs van advies speelt een grote rol bij de keuze voor een adviseur, maar het is zaak dat je de dienstverlening zelf niet uit het oog verliest. De kwaliteit van goed advies betaalt zich op de langere termijn uit.

Dienstverleningsdocument

Het dienstverleningsdocument helpt je bij de keuze van een adviseur. Dit document laat zien wat een adviseur voor je doet en welke kosten hij daar gemiddeld voor rekent. Het stelt je in staat verschillende adviseurs met elkaar te vergelijken. Mond-tot-mondreclame en online informatie kunnen je ook helpen.

De AFM heeft bovendien een aantal stellingen over het provisieverbod op haar website staan, inclusief tips. Die zijn bedoeld om je te helpen bij de beantwoording van belangrijke vragen over financieel advies en bij het maken van de juiste afwegingen.

Waarom direct betalen voor advies?

Voor 1 januari van dit jaar betaalde je indirect voor de advieskosten. Die kosten waren verwerkt in de productprijs. Een adviseur of bemiddelaar ontving provisie als hij een ingewikkeld financieel product afsloot. Deze beloning ontving hij van de bank of verzekeraar. Daardoor was zijn advies mogelijk niet altijd in het belang van zijn klant, omdat hij bijvoorbeeld koos voor een product dat hem een hoge provisie opleverde. Het provisieverbod heeft als doel daar een einde aan te maken. De financiële adviseur handelt daadwerkelijk in jouw belang. Dat moet leiden tot betere adviezen, waar de consument van profiteert.

Meldpunt

Als je vragen of opmerkingen hebt over het provisieverbod, kun je terecht bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800-5400 540 (gratis).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top