maandag, november 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Kroes: minder Amerikaanse dominantie internet
Kroes: minder Amerikaanse dominantie internet

Kroes: minder Amerikaanse dominantie internet

  • Europa
  • Het beheer van het internet moet niet meer door de Amerikanen worden gedomineerd. Het zou beter zijn als er geleidelijk een wereldwijd model komt, waarin ook Europa een grotere rol speelt. Dat stelde Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) woensdag over het zogenoemde Internet Governance, dat bijvoorbeeld regelt dat een website overal ter wereld toegankelijk is.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjh8gy5jjqzb/nieuws/kroes_minder_amerikaanse_dominantie?ctx=vhsih95vppua&tab=0&tab=0

Recente onthullingen over grootschalige internetspionage hebben de leidende positie van de Verenigde Staten in twijfel getrokken, aldus Kroes. Ook is het vertrouwen in het internet geschaad. ,,Onze fundamentele vrijheden en mensenrechten zijn niet onderhandelbaar. Ze moeten online worden beschermd”, aldus Kroes.

Volgens de commissaris besturen de VS 95 procent van het internet, terwijl de Amerikanen maar 13 procent van alle gebruikers uitmaken. Ze benadrukt dat het beheer niet in handen moet komen van overheden, maar een open model moet blijven.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil een debat in het Europees Parlement over Internet Governance en de Europese inzet. Ze stelt dat organisaties als ICANN, die wereldwijd domeinnamen registreren, momenteel volledig afhankelijk zijn van Amerikaanse wetten.

,,Het bewaken van het open internet kent steeds meer uitdagingen. Beslissingen en verantwoordelijkheden liggen bij een kluw aan overheden, bedrijven, organisaties en internetgebruikers. Europa moet met de grootst mogelijke ambitie het open internet en de rechten en vrijheden van gebruikers wereldwijd beschermen”, aldus Schaake in een verklaring.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top