donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Kunststof koffiebekertje nog steeds duurzame drinkbeker
Kunststof koffiebekertje nog steeds duurzame drinkbeker

Kunststof koffiebekertje nog steeds duurzame drinkbeker

  • Nederland
  • Wageningen University (Wageningen UR, 2013) heeft in het kader van haar project 'Duurzame Verbekering' een 2-jarig onderzoek afgerond naar de invoering van biologisch afbreekbare koffiebekertjes.
  • Stichting Disposables Benelux
  • http://www.bekerrecycling.nl
  • info@bekerrecycling.nl

Ondanks de voorkeur van de Wageningen UR voor (o.a. het imago van) de bio-bekertjes, geven de resultaten weer dat het kunststof koffiebekertje – zeker wanneer het gerecycled wordt – nog steeds een duurzame drinkbeker is. Stichting Disposables Benelux, actief in het inzamelen en recyclen van kunststof bekertje, is uiteraard blij met deze resultaten.

Misvatting

In het onderzoek van Wageningen UR werden diverse drinkbekers voor warme dranken getoetst op een groot aantal belangrijke milieubelastende factoren. Bij eenmalig gebruik scoort de polystyreen drinkbeker beter op 6 van de 10 milieu-indicatoren dan de herbruikbare mok. Het is daarnaast een misvatting dat bio- of kartonnen bekers het best voor het milieu zijn. Bio-bekers worden in de praktijk nog niet gecomposteerd maar verbrand en kartonnen bekers zijn door de coating (nodig bij warme dranken) niet recyclebaar.
Een vergelijking van de verschillende bekertjes vindt u op www.bekerrecyling.nl.

Inzamelen en recyclen

Stichting Disposables (SDB) werkt al meer dan 20 jaar aan het inzamelen en recyclen van kunststof koffiebekertjes via haar ‘Retour-programma’. De stichting zorgt voor het ophalen en recyclen van de bekertjes waarbij recycling van de ingezamelde bekertjes in nieuwe producten wordt gegarandeerd. SDB richt zich op de zogenaamde mono-materiaalstromen: afvalstromen die niet of nauwelijks zijn vervuild door andere materialen. Hierdoor is nascheiding nagenoeg niet nodig en is herverwerking tot een hoogwaardig recyclaat voor nieuwe producten zeer goed mogelijk.

De tuinbouwsector gebruikt voor kleine planten bijvoorbeeld veel polystyreen trays. Deze zijn gemaakt van ingezamelde bekertjes. De bekertjes worden ook gebruikt als grondstof voor bijv. dvd-doosjes en dashboards.

Stichting Disposables

Stichting Disposables is een samenwerkingsverband van leveranciers van kunststof automatenbekers, drankenautomaten, cateraars, schoonmaakbedrijven en koffiefabrikanten in Nederland.

SDB is in 1991 opgericht en is een non-profitorganisatie. De doelstelling van SDB is het bevorderen van de inzameling en herverwerking van kunststof automaten-drinkbekers. Daarnaast geeft de stichting voorlichting over het duurzaam gebruik van drinkbekers.

Bedrijven kunnen eenvoudig deelnemen aan het Retour-programma en leveren daarmee een duurzame bijdrage aan de leefomgeving.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top