vrijdag, februari 28, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Immigratie / Laagopgeleiden dupe van komst Oost-Europeanen
Laagopgeleiden dupe van komst Oost-Europeanen

Laagopgeleiden dupe van komst Oost-Europeanen

  • Nederland
  • De komst van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zorgt in een aantal bedrijfstakken voor verdringing van Nederlandse werknemers. Dat is vooral het geval in de bouw, de tuinbouw, de voedingsindustrie en het wegtransport. Het gaat om werk waarvoor weinig scholing nodig is en waarvoor kennis van de Nederlandse taal onbelangrijk is. Laagopgeleiden, jongeren en allochtonen vormen de grootste risicogroep voor verdringing.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjp2bf70a7ok/nieuws/laagopgeleiden_dupe_van_komst_oost?ctx=vhsjeu461wp8&tab=0&tab=0&tab=0

Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens het rapport van SEO Economisch Onderzoek zorgt Europese regelgeving ervoor dat werkgevers kostenvoordeel kunnen halen door personeel via buitenlandse bedrijven in te huren. Ze hoeven dan vaak geen sociale premies en pensioenpremies te betalen. Het grensoverschrijdende karakter van de Europese arbeidsmarkt maakt bovendien controles op schijnconstructies moeilijker.

Volgens Asscher toont het onderzoek aan dat de strijd tegen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden harder gevoerd moet worden. Hij wil binnenkort een wetsvoorstel voor het aanpakken van schijnconstructies naar de Kamer sturen en de wet voor het minimumloon aanscherpen.

Het rapport laat zien dat werknemers die eerder in bijvoorbeeld de tuinbouw en het transport werkten door de komst van Oost-Europeanen niet massaal werkloos zijn geworden. Velen van hen zijn nu elders aan de slag. Een aantal werkt ook – vaak noodgedwongen – als zzp’er.

Tussen 2001 en 2011 is het aandeel buitenlandse werknemers (vooral uit Midden- en Oost-Europa) op de Nederlandse arbeidsmarkt toegenomen van 4,9 tot 7,7 procent. Het totaal aantal Nederlandse werknemers steeg ook, maar in bouw, tuinbouw, voedingsindustrie en wegtransport nam het in tien jaar tijd fors af. Het aantal buitenlandse werknemers in die sectoren groeide juist.

PvdA-Kamerlid John Kerstens zegt in een reactie dat ,,het onderzoek aantoont wat we al wisten: dat er sprake is van uitbuiting, oneerlijke concurrentie en verdringing.” Volgens hem moet dat worden tegengegaan door aanpassing van de EU-regels en door snel de wet voor het aanpakken van schijnconstructies in te dienen. Over die wet is nog discussie tussen de coalitiepartners VVD en PvdA.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top