vrijdag, december 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Laatste weekend Felix &Foam
Laatste weekend Felix &Foam

Laatste weekend Felix &Foam

 • Nederland
 • Felix &Foam, het tijdelijke initiatief van Foam in samenwerking met Frame en restaurant Foyer, in het monumentale gebouw Felix Meritis in Amsterdam, viert haar laatste weekend. De afgelopen zes maanden was Felix &Foam de plek waar kunst, cultuur en evenementen samenkwam. De zeven zalen, de balie en de foyer van het pand werden gevuld met tentoonstellingen, filmvertoningen, evenementen, installaties, winkels en een restaurant.
 • felix-opening_Thumbnail
 • FOAM Fotografiemuseum
 • http://www.foam.org
 • foam@foam.org
 • http://www.foam.org/press/2014/felix-foam-laatste-weekend

Felix &Foam opende op 16 april haar deuren voor deze bijzondere samenwerking naar aanleiding van het verzoek van de Gemeente Amsterdam om het monumentale pand Felix Meritis aan de Keizersgracht te vullen. In de afgelopen periode bezochten ruim 35.000 geïnteresseerden de tentoonstellingen, shops en programmering van Felix &Foam.

Diverse programmering vol jong talent

In de afgelopen zes maanden heeft Foam twee tentoonstellingen in de voormalige concertzaal gepresenteerd: The Space Between Us, met het werk van negen Nederlandse fotografen en Spotlight, met het werk van de jonge fotografen die de afgelopen vijf jaar zijn gepresenteerd in het jaarlijkse Talent-nummer van Foam Magazine. Naast tentoonstellingen, een presentatie van werken uit Foam Editions en de vele fotografieboeken en tijdschriften in de Foam Bookshop heeft Foam in Felix &Foam wekelijks twee à drie evenementen georganiseerd. Hiervoor is samengewerkt met diverse partners. Zo waren er muziekprogramma’s met het Bimhuis en het Holland Festival en talkshows georganiseerd door Vrij Nederland, het John Adams Institute en The School of Life.

Ook vond in Felix &Foam de lancering van We Are Public plaats, was er de zeer succesvolle tweede editie van de fotobeurs Photo Town en zijn er samen met restaurant Foyer WK voetbalavonden georganiseerd. In de nok van het gebouw was een openbare werkruimte ingericht waar diverse jonge kunstenaarscollectieven snel wisselende tentoonstellingen en installaties hebben gemaakt op uitnodiging van curator Kim Knoppers. Hier zijn onder andere projecten gerealiseerd met en door Un Demi Zine, Beelddragers en Polly’s Picture Show. Er was bovendien een driewekelijks programma met recente films en videowerken gecureerd door galeriehouder Juliètte Jongma en curator Claudia Küssel.

Partner Frame Publishers toverde twee zalen in Felix Meritis om tot Frame Shop waar zij onder andere regelmatig productlanceringen organiseerden. Hun winkel in de prachtige Zuilenzaal won met het ontwerp van i29 Interior Architects de H.I.P. Award (Herengracht Industrie Prijs) voor bijzonder design. Restaurant Foyer kookte Hollandse kost met een twist en boekte iedere avond vrijwel alle tafels vol.

Laatste tien dagen

Op vrijdag 19 september werd de laatste week van Felix &Foam ingeluid met een zeer druk bezocht feest vol muziek en performance. In Felix &Foam zijn dit weekend diverse activiteiten:

 • &Video: Een compilatie van films geselecteerd door galerist Juliètte Jongma en curator Claudia Küssel;
 • &Collaborate: Een slideshow van het werk dat de afgelopen 6 maanden is gepresenteerd door collectieven bestaande uit jonge artiesten uitgenodigd door curator Kim Knoppers;
 • Rondleiding door de Foam tentoonstelling ‘Spotlight’: kijk voor de allerlaatste keer rond bij Felix &Foam met speciale aandacht voor het bijzondere pand Felix Meritis.
 • Schilderen met licht: Creëer je eigen foto! Workshops georganiseerd door Foam & Huis Marseille;
 • Bimhuis presenteert Monday Match: dans en muziek improvisatie lab met artiesten: Marta Reig Torres, Ig Henneman & Johnny Schoofs
 • Tot 70% korting in de Frame Store en tot 50% korting in de Foam Bookshop (open 11-18 uur);
 • DutchCulture centre for international cooperation organiseert op maandag 29 september vanaf 15.00 uur nog een speciale bijeenkomst in het kader van het nieuwe Nederlandse cultuurbeleid ten aanzien van Frankrijk.

Kijk voor meer informatie op felixandfoam.org of de Facebookpagina.

Foam is nog t/m zondag 28 september te bezoeken aan de Keizersgracht 324. In oktober vindt het Amsterdam Dance Event plaats in Felix Meritis. Restaurant Foyer blijft nog t/m 1 december in het pand. Gedurende de laatste maanden van 2014 organiseert Felix Events diners, meetings en concerten. Op alle events wordt gebruik gemaakt van de vernieuwende Hollandse keuken van Foyer.

In het najaar van 2014 wordt door de Gemeente Amsterdam bekend gemaakt wie het pand Felix Meritis zal overnemen. De Frame Store opent in de derde week van oktober zijn deuren aan de Herengracht 178. Daar zal ontwerpbureau i29 opnieuw voor een spraakmakend interieur hebben gezorgd, dat past bij de locatie en Frame in drie dimensies vertegenwoordigt.

Partners

Felix &Foam is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en de Rabobank. Met dank aan BeamSystems, Bols Genever 21, BOYS Bier, Galerie Juliètte Jongma, i29 Interior Architects, Kleurgamma en Vandejong.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top