zaterdag, juli 11, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Lange afstandswandelroutes aangepast voor lichamelijk gehandicapten
Lange afstandswandelroutes aangepast voor lichamelijk gehandicapten

Lange afstandswandelroutes aangepast voor lichamelijk gehandicapten

  • Internationale
  • Euregio Rijn-Waal, januari 2014. Lange afstandswandelingen met zo weinig mogelijk lastige hindernissen voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat is het doel van het Euregio-project ‘Netwerkmarketing voor lange afstand wandelpaden’. Een gecertificeerd team test twee grensoverschrijdende lange afstandswandelpaden, het Pieterpad en de St. Jacobsroute 4, op aanwezige barrières zoals hoogteverschillen, trappen, oneffenheden en drempels.
  • Het testteam op pad (c) sci Moers
  • Mediamixx i.o.v. de Wirtschaftsförderungsgesellschaft für den Kreis Viersen mbH
  • mediamixx GmbH
  • corine.konings@mediamixx.net
  • Euregio Rijn-Waal, januari 2014. Lange afstandswandelingen met zo weinig mogelijk lastige hindernissen voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat is het doel van het Euregio-project ‘Netwerkmarketing voor lange afstand wandelpaden’. Een gecertificeerd team test twee grensoverschrijdende lange afstandswandelpaden, het Pieterpad en de St. Jacobsroute 4, op aanwezige barrières zoals hoogteverschillen, trappen, oneffenheden en drempels.
  • 201401 Basispersbericht lange afstandswandelroutes NL

Wandelen is een geliefde vrijetijdsbesteding onder zowel jong als oud. In onze jachtige maatschappij trekken sportieve natuurliefhebbers en rustzoekers er graag op uit om tijdens lange wandelingen het hoofd leeg te maken. Ook lange afstandswandelingen zoals het Pieterpad zijn in trek. Helaas zijn veel routes niet aangepast voor mensen met een lichamelijke beperking. Mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel, rollator of krukken stuiten vaak op barrières tijdens wandelingen door de natuur.

Dit geldt ook voor ouders die op pad zijn met een kinderwagen. Het grensoverschrijdende Euregio-project ‘Netwerkmarketing voor lange afstand wandelpaden met als zwaartepunt het ontbreken van hindernissen’ wil hier verandering in brengen. In het project, dat loopt van juni 2013 tot eind 2014, werken diverse gemeenten uit zowel Gelderland, Noord-Limburg, Midden-Limburg, de Niederrhein en de Euregio Rijn-Waal samen. Het project staat onder leiding van de Wirtschaftsförderungsgesellschaft (WfG) van Kreis Viersen in Duitsland.

Op zoek naar barrières

Als eerste worden delen van het Pieterpad (van Lochem naar Groesbeek) en de St. Jacobsroute 4 (van Nijmegen naar Krefeld) onder de loep genomen. Een gecertificeerd team van sci:moers, een welzijnsinstelling uit het Duitse Moers, is getraind in het herkennen van obstakels voor lichamelijk gehandicapten. Dit testteam is langs de routes op zoek gegaan naar barrières die lichamelijk beperkten zouden kunnen belemmeren. Zo is gekeken naar hoogteverschillen, obstakels zoals trappen, drempels en stoepranden, oneffenheden in de weg en de afstand tussen de verschillende rustplaatsen. Ook hotels, restaurants en bezienswaardigheden langs de routes zijn beoordeeld op hun geschiktheid voor lichamelijk beperkten. Eind januari zal de organisatie zijn resultaten bekend maken tijdens een bijeenkomst met alle projectpartners.

Nieuw potentieel

Vanwege de aanhoudende vergrijzing zal het aantal mensen met een lichamelijke beperking de komende jaren steeds verder toenemen. Hier liggen grote kansen voor de toeristische branche. Want met recreatievoorzieningen die toegankelijk zijn voor gehandicapte recreanten, kan een nieuwe doelgroep worden aangeboord. Vaak kunnen met behulp van lichte verbeteringen zoals het verwijderen van drempels of het plaatsen van een invalidentoilet al grote resultaten worden geboekt. Zo komen lichamelijk beperkten tijdens een tocht door de natuur of een tussenstop in een restaurant niet meer voor onaangename verrassingen te staan.

Barrièrevrije tochten

Gedurende de looptijd van het project wordt een marketingstrategie ontwikkeld die bedrijven in de toeristische sector bewust moet maken van de mogelijkheden binnen de markt van lichamelijk beperkten. Voor deze bedrijven wordt een workshop georganiseerd waarin ze concrete handvaten krijgen aangereikt. Verder staan onder andere de ontwikkeling van een website, Facebookpagina, flyers, speciale barrièrevrije wandelarrangementen en gps-routes op het programma. Dit alles met maar één doel: de regio op de kaart zetten als aantrekkelijk toevluchtsoord voor wandelliefhebbers met een lichamelijke beperking.

Het project ‘Netwerkmarketing voor lange afstand wandelpaden’ wordt in het kader van het INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het ‘Ministerium für Wirtschaft, Energie, Industrie, Mittelstand  und Handwerk Nordrhein-Westfalen (MWEIMH)’ en de provincie Gelderland. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal en de euregio rijn-maas-noord.

Over mediamixx

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top