donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018
Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018

  • Nederland
  • Nederland draagt Leeuwarden voor als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. De ministerraad heeft hiertoe besloten op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
  • leeuwarden300
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/11/08/leeuwarden-culturele-hoofdstad-van-europa-2018.html

Historisch centrum van Leeuwarden tijdens een zonnige najaarsdag. Leeuwarden wil zich richten op cultuur in de breedste zin van het woord. Het motto is ‘Iepen Mienskip’, Fries voor gemeenschapszin die naar buiten is gericht. De thema’s van het jaar zijn water, land en horizon. Deze thema’s zijn voor heel Europa van belang.

Eerder dit jaar verkoos een internationale jury unaniem Leeuwarden boven Eindhoven en Maastricht. Volgens de jury brengt Leeuwarden met het laagste budget het meest innovatieve voorstel. Leeuwarden wil door middel van cultuur mensen verbinden om alledaagse problemen in de regio te bespreken, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, integratie en milieu. De Friese hoofdstad laat goed zien hoe het instituut Culturele Hoofdstad meer dynamiek naar de regio kan brengen om krimp tegen te gaan. ‘Mienskip is de participatiesamenleving in optima forma’, aldus minister Bussemaker.

Jaarlijks zijn twee steden in verschillende Europese landen Culturele Hoofdstad. Voor 2018 mag Nederland, tegelijk met Malta, een Culturele Hoofdstad van Europa aanwijzen. De Maltese hoofdstad Valletta heeft de titel al binnen.

In het voorjaar van 2014 volgt een definitieve toewijzing in een vergadering van de ministers van Cultuur van de EU (OJCS-Raad).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top