dinsdag, oktober 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Leidinggeven in China: Van Manager naar Baas
Leidinggeven in China: Van Manager naar Baas

Leidinggeven in China: Van Manager naar Baas

  • Internationale
  • Een Westerse, participatieve stijl van leidinggeven werkt niet in China. Chinese medewerkers zien hun Westerse managers veelal als zachtaardig en zwak. Een effectieve manager in China is in de eerste plaats een baas, een baas met een hoofdletter ‘B’.
  • 1
  • New Thoughts
  • www.newthoughts.cn.com
  • rogier@newthoughts.cn.com
  • Noot voor de redaktie: Dit artikel is het vijfde in een reeks van tien, gepubliceerd in april 2014. De thema's van deze artikels: 1) over onderhandelen met Chinezen, 2) over zaken 'vrienden' in China, 3) over 'guanxi' / relaties in China, 4) over transparantie in het Chinees zakelijk verkeer, 5) over Chinese medewerkers, 6) over relaties met de Chinese overheid, 7) over eten in China, 8) over drinken met Chinezen, 9) over geduld, eindeloos geduld bij het zakendoen met Chinezen en 10) over Hollanders in China. Dit artikel is geschreven door Rogier de Jong. Rogier doet inmiddels 5 jaar zaken in China; Niet als koper, maar als marketing adviseur en trainer voor Chinese bedrijven. Tijdens de Road2China Business Week, van 12 tot 16 mei, verhaalt hij in Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Groningen over zijn ervaringen met Chinezen: ondernemers, medewerkers en overheids functionarissen. Chinese etiquette, verschillen in stijl van werken en zakendoen, de Chinese markt, onderhandelen met Chinezen, samenwerken met Chinezen; Het komt allemaal aan de orde zijn hands-on workshops Zakendoen met Chinezen tijdens de Road2China Business Week. De workshops zijn van 18.30 tot 21.00 uur, aansluitend op - maar onafhankelijk van het Road2China Business Week dagprogramma van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Kamer van Koophandel. Dit artikel is rechtenvrij. Verzoeke publikaties te melden aan de auteur per email. Website workshops: http://workshops-zakendoen-met-chinezen-road2china-business-week.eventbrite.nl website New Thoughts: http://www.newthoughts.cn.com Kontakt met de auteur: Email: rogier@newthoughts.cn.com Telefoon: +8613603091702 (GMT+8) GUANGZHOU, China – Een Westerse, participatieve stijl van leidinggeven werkt niet in China. Chinese medewerkers zien hun Westerse managers veelal als zachtaardig en zwak. Een effektieve manager in China is in de eerste plaats een baas, een baas met een hoofdletter ‘B’.

Veel China expats echter ontwikkelen door, van baas naar ‘bully’. Zij onderschatten hun Chinese medewerkers structureel en meten zich een directieve management stijl aan die in het Westen al snel onhoudbaar zou zijn.

Effectief internationaal leidinggeven staat of valt met begrip van de lokale kultuur en – stijl van werken en communiceren. Zo ook in China. Een goed begrip van de behoeften van Chinese medewerkers en een management stijl die cultuur verschillen bewust en zorgvuldig adresseert werkt het best.

Chinezen zijn harde werkers, hebben een sterk ontwikkeld gevoel voor het kollektief – het team – en zijn extreem flexibel. Allemaal eigenschappen waar eenvoudig aan valt te wennen. Voor veel Westerse managers echter is het gebrek bij Chinese medewerkers aan initiatief en zelfstandigheid, – planmatig en systematisch werken en – directe en expressieve communicatie het grote struikelblok.

Internationaal leidinggeven in China is dan ook niet eenvoudig. Het gaat er om een effectieve balans te vinden die past bij zowel onderneming als omgeving, Chinese medewerkers niet te onderschatten en niet te vervallen in stereotiep expat gedrag.

Succesvol leiding geven aan Chinezen vergt een internationale aanpak. Hollandse ondernemers doen er goed aan zich te verdiepen in de Chinese cultuur en stijl van communiceren.

Tijdens de Road2China Business Week – van 12 tot 16 mei aanstaande – organiseert New Thoughts Workshops Zakendoen met Chinezen van 18.30 tot 21.00 uur in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven en Groningen. Deze workshops zijn aansluitend op – maar onafhankelijk van het Road2China Business Week dagprogramma van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Kamer van Koophandel.

—-

Meer informatie over de Workshops Zakendoen met Chinezen tijdens de Road2China Business Week:

http://workshops-zakendoen-met-chinezen-road2china-business-week.eventbrite.nl

Over newthoughs

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top