zaterdag, november 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Lichtkunstwerk Daan Roosegaarde in Rijksmuseum
Lichtkunstwerk Daan Roosegaarde in Rijksmuseum

Lichtkunstwerk Daan Roosegaarde in Rijksmuseum

  • Nederland
  • Het Rijksmuseum toont van 7 februari tot en met 5 mei 2014 voor het eerst in Nederland de Lotus Dome van Daan Roosegaarde. De Lotus Dome is een ‘levende’ Dome gemaakt van honderden ultra-lichte aluminium blaadjes die zich openen als ze worden aangeraakt.
  • unnamed
  • Rijksmuseum
  • www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/lichtkunstwerk-daan-roosegaarde-in-rijksmuseum

Het high tech kunstwerk is recent gemaakt en reist sindsdien de wereld rond. Nadat het op een aantal historische locaties in het buitenland te zien is geweest, gaat de Lotus Dome nu een hedendaagse interventie aan met de 18de-eeuwse stijlkamer van het Rijksmuseum.

“Daan Roosegaarde geeft een geheel eigentijdse invulling aan het 18de-eeuwse principe van René Descartes “Ik denk, dus ik ben”.”
Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum

Wanneer de Lotus Dome (2012) de warmte van een bezoeker voelt komt de Dome tot leven. Honderden aluminium bloemen openen hun blaadjes, een diep basgeluid vult de ruimte en het licht reflecteert de lotusbloemen op de muren. Techno Poezië, noemt Roosegaarde dit. De slimme Lotus folie is ontworpen door Studio Roosegaarde en zijn ontwerpers en bestaat uit verschillende lagen Mylar (soort polyester) wat de blaadjes open en dicht vouwt wanneer het in contact komt met licht en warmte.

Daan Roosegaarde: “Bijzonder is dat dit kunstwerk, in tegenstelling tot de overige kunst in een museum, juist wel aangeraakt mag worden. Het is zelfs een voorwaarde wil het tot leven komen. De relatie met de bezoeker is een intrinsiek onderdeel van het kunstwerk”.

Lotus

De Lotus Dome is te zien in de Beuningkamer (anoniem, ca. 1745 – ca. 1748), een 18de-eeuwse Amsterdamse kamer afkomstig van een pand aan de Keizersgracht. De tropisch mahoniehouten betimmeringen en het originele stucplafond met schilderingen van Jacob de Wit en Jurriaan Andriessen, is uitgevoerd in de weelderige 18de-eeuwse Rococo-stijl.

Daan Roosegaarde (1979) is een Nederlandse kunstenaar, ontwerper en architect die technologie, architectuur en natuur met elkaar verbindt in tactiele high tech kunstwerken. Met zijn interactieve kunstwerken wil hij de verbeelding prikkelen en een nieuwe droomwereld scheppen. Hij werkt met een team van ontwerpers en techneuten vanuit zijn ateliers in Waddinxveen en Shanghai en werd in 2006 bekend met het interactieve lichtlandschap Dune. Sindsdien wordt zijn werk wereldwijd tentoongesteld zoals in Londen (Tate Modern en V&A), in Tokyo en in Hong Kong. Hij heeft vele internationale prijzen gewonnen en is een veelgevraagde spreker. Afgelopen zomer was Daan Roosegaarde te gast in het VPRO programma Zomergasten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top