zondag, februari 23, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Liefdespenning in het Rijksmuseum
Liefdespenning in het Rijksmuseum

Liefdespenning in het Rijksmuseum

  • Nederland
  • Vanaf 23 april is één van de topstukken van de Nationale Numismatische Collectie te bewonderen in het Rijksmuseum te Amsterdam. De zilveren penning is een zeldzaam voorbeeld van een burgerportret in de penningkunst. Roobertus Jansen van Bant liet de penning omstreeks 1640 graveren door zijn vriend Abraham Jacobsz om zijn huwelijksaanzoek aan Grietie Popkes kracht bij te zetten.
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/liefdespenning-in-het-rijksmuseum

Topstuk Nationale Numismatische Collectie

Het stuk is in 2000 met steun van de Vereniging Rembrandt aangekocht door het toenmalige Koninklijk Penningkabinet te Leiden op een veiling van Sotheby’s. Later was de penning te zien in het GeldMuseum en nu maakt deze onderdeel uit van de Nationale Numismatische Collectie die na de opheffing van het GeldMuseum door De Nederlandsche Bank wordt beheerd. Een voorwaarde van de Vereniging Rembrandt was de penning zichtbaar te houden voor het publiek. DNB is dan ook blij dat de penning een mooie plek krijgt in het Rijksmuseum en zo door de vele bezoekers van het museum bewonderd kan worden.

Het Rijksmuseum toont vanaf vandaag ook verschillende andere penningen die niet eerder waren te zien. Er is een collectie penningen die tussen 1531 en 1986 gemaakt zijn ter herdenking van watersnoodrampen, dijkdoorbraken, droogleggingen en het Deltaplan. Daarnaast nieuwe aanwinsten zoals een aantal prijspenningen die in het begin van zijn carrière zijn verleend aan de beroemde beeldhouwer Louis Royer (1793-1868), werk van de Nijmeegse penningmaker en beeldhouwer Ed van Teeseling (1924-2008) en de penning die Artis in 2013 uitgaf ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top