zondag, september 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Litouwen aan het roer van EU en akkoord over de zevenjarenbegroting
Litouwen aan het roer van EU en akkoord over de zevenjarenbegroting

Litouwen aan het roer van EU en akkoord over de zevenjarenbegroting

  • Europa
  • Werken aan de geloofwaardigheid, groei en openheid, dat is de prioriteit van Litouwen, dat vanaf 1 juli zes maanden het EU-voorzitterschap bekleedt. Die taak lijkt er makkelijker op te zijn geworden, nu de nationale leiders een akkoord hebben gesloten over de begroting voor 2014-2020.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu/index_nl.htm
  • jaume.duch@europarl.europa.eu

Het heeft beloofd zich in die periode bij de besluitvorming als een onpartijdig bemiddelaar te zullen opstellen. Veel van de beslissingen zullen erop gericht zijn Europa uit het economisch moeras te trekken. Als een van de meest succesvolle landen bij het bestrijden van de crisis, verkeert Litouwen misschien wel in de beste positie om EU weer op het spoor van groei te brengen. Na een diepe val in 2009, toen het bbp in Litouwen met bijna 15% daalde, kent het land sinds 2010 weer groei.

In 2013 zal het naar verwachting een van de best presterende economieën van de EU zijn. Als de begroting van 960 miljard euro ook door het Europees Parlement komt, moet Litouwen er nog zo’n 70 wetteksten doorheen loodsen om allerlei projecten en activiteiten, van onderzoek tot regionaal herstel, te kunnen blijven financieren. De plannen van Litouwen voor de komende zes maanden kunnen worden samengevat onder het motto “een geloofwaardig, groeiend en open Europa”.

Geloofwaardigheid

Omdat de economische geloofwaardigheid van de EU afhankelijk is van haar financiële stabiliteit, is Litouwen van plan te helpen de overheidsfinanciën in de EU weer gezond te maken. Een belangrijke springplank daarvoor is de vooruitgang bij de invoering van de bankenunie en de hervorming van de financiële markten.Litouwen zal er ook op blijven hameren dat de EU-landen de al afgesproken hervormingen doorvoeren, bijvoorbeeld op het gebied van het economisch bestuur en de versterking van de samenwerking binnen de economische en monetaire unie.

Groei

De interne markt, d.w.z. de afschaffing van de binnengrenzen van de EU voor het personen-, goederen-, diensten- en kapitaalverkeer, kan voor nieuwe groei en banen zorgen. Het Litouwse voorzitterschap wil zorgen dat die interne markt voor alle belangrijke goederen en diensten gaat gelden, ook voor energie en onderzoek.

Openheid

Door betere banden met haar oostelijke buurlanden en vrijhandelsovereenkomsten met landen zoals de Verenigde Staten, Japan en Canada, kan de EU haar reputatie van openheid nog verbeteren.Dit is de eerste keer dat Litouwen het roulerend voorzitterschap heeft. De regering heeft zich hierop voorbereid door nauw samen te werken met de Ierse regering, die in de eerste helft van 2013 aan het roer stond.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top