woensdag, mei 18, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / Locaties gezocht voor toepassing Zonnegevel
Locaties gezocht voor toepassing Zonnegevel

Locaties gezocht voor toepassing Zonnegevel

  • Nederland
  • Met de ambitie om energieneutraal of zelfs energieleverend te bouwen, heeft het consortium ZonneGEVEL een techniek ontwikkeld voor de verticale toepassing van photovoltaïsche (PV) cellen. De nieuwe technologie maakt het mogelijk om zonnepanelen te integreren in gevels van woningen, kantoren en andere gebouwen. Dit biedt nieuwe opties voor de oogst van zonne-energie. Rendement en een fraaie vormgeving zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Na een intensief ontwikkelingstraject is het consortium nu zo ver dat de eerste tests in de praktijk gedaan kunnen worden. Het consortium, waar Heijmans onderdeel van uit maakt, is daarvoor op zoek naar pilotlocaties.
  • Heijmans
  • info@heijmans.nl

Twee concepten om te testen

De eerste concepten die ZonneGEVEL als pilot gaat testen zijn Solowall en ZigZagSolar. Solowall biedt een oplossing voor integratie van zonnepanelen in verticale gevels. De ZigZagSolar gevel biedt door haar unieke uitstraling ultieme ontwerpvrijheid voor esthetisch aantrekkelijke én energieopwekkende gevelbekleding. Dick Timmermans, manager Business Development bij Heijmans, over de kracht van deze concepten: “Rij door een willekeurige woonwijk en je ziet dat PV-cellen in zonnepanelen inmiddels aardig zijn ingeburgerd. Toch zijn de meningen verdeeld. Niet iedereen vindt het mooi en voor efficiënt gebruik is een groot dak onder een optimale hoek en oriëntatie gewenst. Met deze concepten bieden we daar een waardig alternatief voor.”

De concepten zijn te integreren in de gevel en kunnen worden toegepast met iedere denkbare esthetische gevelafwerking. De energieopbrengst is zeer de moeite waard. Bij ZigZagSolar bijvoorbeeld zorgt de esthetische gevelafwerking via reflectie voor aanzienlijke verhoging van de opbrengst.

Potentieel in nieuwbouw en renovatie

Dick: “De potentie is groot als je bedenkt hoeveel vierkante meter gebouwgevel in Nederland nog ongebruikt is. We zien in de toekomst grote kansen bij nieuwbouwprojecten maar zeker ook bij renovatieopgaven, waarbij opdrachtgevers zoeken naar een nieuw uiterlijk van hun gebouw en tegelijkertijd willen verduurzamen.” De resultaten van de pilots worden gebruikt voor de doorontwikkeling van de concepten tot volwassen producten die marktgeschikt zijn.

Heeft u de ambitie om uw huisvesting energieneutraal of –leverend te maken en wilt u een locatie voor de pilotprojecten ter beschikking stellen? Of heeft u contacten die het consortium kunnen helpen een geschikte locatie te vinden? Dan kunt u zich melden bij Dick Timmermans via onderstaande contactgegevens.

Consortium ZonneGEVEL

Het consortium ZonneGEVEL richt zich op het integreren van zonnepanelen in gevels van huizen, kantoren en overige gebouwen en zoekt naar mogelijkheden om dit functioneel en esthetisch te kunnen doen. ZonneGEVEL wordt als tenderproject binnen de TKI Solar Energy uitgevoerd en wordt gesteund door het Ministerie van Economische Zaken. Binnen het consortium zijn SCX Solar en Wallvision, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Solowall en ZigZagSolar. Bij de productie hiervan zijn Heliox en Polyplastics betrokken vanwege hun specifieke productkennis. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van kennis van TNO, Hogeschool Zuyd, ECN, W/E adviseurs en SGS/Intron en de bouwervaring van Heijmans. Praktijktests worden verricht bij het Solar Energy Application Centre (SEAC).

Over Content Editor N

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top