dinsdag, oktober 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Luchtmachtdagen trekken 245.000 bezoekers
Luchtmachtdagen trekken 245.000 bezoekers

Luchtmachtdagen trekken 245.000 bezoekers

  • Nederland
  • De luchtmacht is een nieuwe weg ingeslagen bij de Luchtmachtdagen. De beleving stond vandaag en gisteren centraal onder de noemer Operatie Luchtsteun. Natuurlijk zijn de static- en vliegshow wel als publiekstrekkers gebleven. In 2 dagen tijd bezochten 245.000 bezoekers het evenement op de vliegbasis Gilze-Rijen.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/06/21/luchtmachtdagen-trekken-245.000-bezoekers

Op beide dagen verdrongen ver voor de opening om 8.00 uur vliegtuigspotters en luchtvaartenthousiasten zich voor de hekken om de beste plekken aan de startbaan te bemachtigen. De meesten van hen verbleven enkele dagen in de buurt van de vliegbasis om maar niets te hoeven missen van al het vliegend materieel.

Beleven

Behalve het kijken naar de luchtmacht stond bij Operatie Luchtsteun vooral het doen centraal. Alle bezoekers kwamen het terrein op via een speciale belevingstunnel. Daarin ervoeren ze in beeld en geluid hoe het is om onderdeel van de luchtmacht te zijn. In en voor diverse shelters stond materieel van de luchtmacht op ‘aanraakafstand’ en personeel beantwoordde vragen van bezoekers.

Om te ervaren hoe het is om op uitzending te zijn, was er een vooruitgeschoven basis nagebouwd. Er stonden diverse helikopters en landmachtmaterieel dat militairen in een uitzendgebied gebruiken.

In een speciale belevingstunnel ervaren bezoekers in beeld en geluid hoe het is om onderdeel van de luchtmacht te zijn.

Werken bij de luchtmacht

Meer dan in voorgaande jaren was er aandacht voor geïnteresseerden in een baan bij de luchtmacht. Tijdens Operatie Luchtsteun waren op beide dagen 5 masterclasses voor een selecte groep van steeds 40 HBO- en WO-studenten. In het ruim van een C-130 transportvliegtuig kreeg dit potentiële luchtmachtpersoneel, meer kennis en over het werk van de luchtmacht, nu en in de toekomst.

Alouette

De Alouette III, het oudste nog vliegende luchtmachtmaterieel, viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan in Nederlandse dienst. Voor de gelegenheid verzorgden 3 van de 4 nog operationele lichte transporthelikopters een vliegdemonstratie. Een 4de exemplaar in de vliegshow kwam uit Oostenrijk.

Luchtshow

Nog ouder en 1 van de hoogtepunten was de Battle of Britain herdenkingsvlucht met een Lancaster-bommenwerper en 2 Spitfire-jachtvliegtuigen. Eveneens uit Groot-Brittannië was het beroemde demonstratieteam Red Arrows. Hoogtepunten uit eigen land waren de F-16 en Apache-demoteams, de Air Power-demonstratie, waarin het optreden in onder meer missiegebieden wordt nagebootst. Dat gold ook voor het voorvliegen van de splinternieuwe Boeing 787 Dreamliner van Arke en een MD-11, het KLM-verkeersvliegtuig dat binnenkort uit dienst gaat. In die laatstgenoemde zaten tientallen chronisch zieke kinderen die dankzij Stichting Hoogvliegers een dag hun ziekte konden vergeten.

Bezoekers uit en thuis

Behalve de 65.000 bezoekers op vrijdag en 180.000 vandaag, keken nog vele duizenden luchtmachtliefhebbers via de live stream op de site van Defensie naar het spektakel.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top