vrijdag, oktober 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Luchtvaart: de EU breidt het gebruik van elektronische apparatuur in vliegtuigen uit
Luchtvaart: de EU breidt het gebruik van elektronische apparatuur in vliegtuigen uit

Luchtvaart: de EU breidt het gebruik van elektronische apparatuur in vliegtuigen uit

  • Europa
  • Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (het EASA) heeft vandaag de richtsnoeren over het gebruik van draagbare elektronische apparatuur aan boord van vliegtuigen, waaronder smartphones, tablets en e-readers, geactualiseerd. Het agentschap bevestigt dat deze apparaten gedurende de hele reis (met inbegrip van taxiën, opstijgen en landen) ingeschakeld mogen blijven in vliegmodus (niet in zendmodus), zonder enig risico voor de veiligheid. Siim Kallas, vicevoorzitter van de Commissie en Europees commissaris voor vervoer, heeft het EASA gevraagd sneller te bekijken of elektronische apparaten ook in zendmodus mogen worden gebruikt. Naar verwachting zullen de nieuwe richtsnoeren hieromtrent begin 2014 worden gepubliceerd.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjffgv0t3kzg/nieuws/luchtvaart_de_eu_breidt_het_gebruik_van?ctx=vhsjd8w6pdvc&tab=0

“We willen allemaal gebruik kunnen maken van onze elektronische apparaten tijdens vliegreizen, maar de veiligheid staat centraal. Ik heb gevraagd de richtsnoeren opnieuw te bekijken, uitgaande van een duidelijk beginsel: als het niet veilig is, mag het niet worden toegestaan, maar als het veilig is, mag het worden gebruikt mits de regels worden gevolgd.”

“We zetten vandaag de eerste stap door het gebruik van elektronische apparatuur toe te staan tijdens het taxiën, opstijgen en landen. In een volgende fase zullen we nagaan hoe een verbinding met het netwerk tot stand kan worden gebracht aan boord van vliegtuigen. Deze herziening vraagt tijd en moet empirisch onderbouwd zijn. Wij verwachten dat in de loop van volgend jaar nieuwe EU-richtsnoeren over het gebruik van elektronische apparatuur in zendmodus aan boord van EU-luchtvaartmaatschappijen zullen worden gepubliceerd.”

De nieuwe richtsnoeren

De geactualiseerde veiligheidsrichtsnoeren die vandaag zijn gepubliceerd, hebben betrekking op draagbare elektronische apparatuur die zich niet in zendmodus maar in zogenaamde “vliegmodus” bevindt. Voor het eerst staan de richtsnoeren toe dat draagbare elektronische apparatuur in alle fasen van de reis wordt gebruikt, van gate tot gate. Voorheen moest alle draagbare elektronische apparatuur volledig worden uitgeschakeld tijdens het taxiën, opstijgen en landen.

De volgende stappen – bluetooth, wifi, mobiele telefoons

Siim Kallas, Europees commissaris voor vervoer, heeft het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (het EASA) gevraagd sneller opnieuw te bekijken of elektronische apparaten in zendmodus veilig kunnen worden gebruikt aan boord van vliegtuigen. De nieuwe richtsnoeren hieromtrent zullen in de komende maanden worden gepubliceerd.

Momenteel staan de meeste luchtvaartmaatschappijen geen telefoon- of wifiverbindingen toe vanaf het ogenblik waarop de deuren worden gesloten tot het vliegtuig bij de gate is aangekomen en de deuren opnieuw worden geopend.

Op dit ogenblik kan alleen verbinding met het netwerk worden gemaakt in vliegtuigen die speciaal daarvoor zijn uitgerust (dit kan worden toegestaan tijdens de kruisvlucht). In dat geval maakt de passagier geen verbinding met het grondnetwerk, maar met een veiligheidsgecertificeerd boordsysteem. Er zijn nog maar een paar vliegtuigen uitgerust met dit systeem, maar dit aantal zal in de komende jaren waarschijnlijk toenemen. De Commissie heeft onlangs telecombesluiten vastgesteld om 3G en 4G mogelijk te maken in dergelijke vliegtuigen om voor een betere verbinding te zorgen voor toestellen in zendmodus.

Wat betekent dit voor mijn volgende vlucht?

Het is nu aan de luchtvaartmaatschappijen om hun regels te updaten. Naar verwachting zullen vele dit al in de komende weken doen. De passagiers moeten in elk geval de veiligheidsinstructies van de bemanning volgen. Dit betekent dat u uw elektronische apparaten alleen mag gebruiken als de bemanning dit toestaat. De bemanning zal in elk geval uw aandacht vragen tijdens de veiligheidsbriefing en u verzoeken zware voorwerpen weg te bergen tijdens het opstijgen en landen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top