woensdag, oktober 24, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Maasdijk beschermt binnenkort het Westland niet meer?
Maasdijk beschermt binnenkort het Westland niet meer?

Maasdijk beschermt binnenkort het Westland niet meer?

  • Nederland
  • De Maasdijk is niet meer nodig, volgens gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland. “Maar we willen nog eens goed kijken naar de extra schade bij stormvloed in de gemeente Westland”, zegt Hans Middendorp van de Algemene Waterschapspartij (AWP).
  • AWP mok-1
  • Algemene Waterschapspartij
  • http://www.algemenewaterschapspartij.nl
  • info@algemenewaterschapspartij.nl

Maasdijk straks geen waterkering meer?

De Maasdijk langs ‘s-Gravenzande en naar Hoek van Holland ligt er al 700 jaar. In 1990 is de delflandse dijk gereed gekomen, die direct langs de oever van de Nieuwe Waterweg loopt.

Uit een nieuwe analyse komt naar voren dat bij een doorbraak van de Delflandse dijk langs de Nieuwe Waterweg, het toch weinig verschil maakt of de huidige Maasdijk in stand wordt gehouden als slaperdijk. Er kan natuurlijk veel geld worden bespaard op het beheer en onderhoud van de Maasdijk, als die niet meer meetelt als waterkering. ‘En als de regelgeving voor de Maasdijk minder zwaar wordt, biedt dat ook kansen voor woningbouwprojecten’, zei Han Weber.

Nieuwe Deltaplan

In het kader van het nieuwe Deltaplan is de normering van alle dijken in Nederland aangepast aan de moderne inzichten. ‘Er is de laatste vijf jaar heel veel nieuwe kennis ontstaan door gebruik van complexe computermodellen’ zegt Han Weber (D66). ‘Als we dat allemaal doorrekenen voor de Maasdijk, dan blijkt dat de extra schade die kan ontstaan, en alleen in het uitzonderlijke geval van een dijkdoorbraak langs de Nieuwe Waterweg, niet opweegt tegen de kosten van toekomstig beheer en onderhoud.”

Hoogheemraad Adri Bom (CDA) bevestigt dat het veel doelmatiger is om geld uit te geven aan de Delflandse dijk dan aan de Maasdijk. Toch is zij niet van plan om de normering van de Delflandse dijk te verhogen, ‘want die normering is al zwaar genoeg’.

Guido van der Wedden, waterbouwkundig specialist van de AWP, vroeg of er ook scenario’s waren doorgerekend alsof de hele Maasdijk zou worden afgegraven, wat nu nog niet de bedoeling is. Ook dan laten de modellen zien dat er grosso modo niet méér schade zou ontstaan.

Meer schade in het Westland

Hans Middendorp, fractievoorzitter  van de AWP, wil helderheid over de omvang van de extra schade bij een doorbraak van de Delflandse dijk. ‘Zolang de Maasdijk wel een waterkering blijft, gelden er strenge regels voor coupures in de dijk, zoals een fietstunnel. Als die regels worden losgelaten, betekent het toch dat een stormvloed beperkt schade zal aanrichten in ’s-Gravenzande. Er komen dan bijvoorbeeld meer fietstunnels, die niet meer zoals nu kunnen worden gesloten bij een watersnoodramp. Wij willen daarom het rapport eerst nog eens goed bestuderen’.

Leon Hombergen (PvdA) vroeg aandacht voor het onwaarschijnlijke geval dat de Delflandse dijk wordt gesaboteerd door terroristen. ‘Ook dan biedt de Maasdijk geen extra bescherming’, antwoordde Han Weber.

Maandagmiddag 13 oktober 2014 was er een informatieve bijeenkomst op het provinciehuis voor de gekozen vertegenwoordigers van gemeenten rondom de Maasdijk en van het hoogheemraadschap van Delfland.

Over HansMiddendorp

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top