donderdag, mei 23, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Macht in Pracht(ig) Ermelo
Macht in Pracht(ig) Ermelo

Macht in Pracht(ig) Ermelo

  • Nederland
  • Op 14 september is het Open Monumentendag en zijn er duizenden monumenten in het hele land gratis te bezichtigen. Dit jaar is gekozen voor het thema Macht & Pracht. Het Ermelose comité richt zich hierbij speciaal op de Jan van Schaffelaerkazerne en het Romeins Marskamp.
  • Open Monumentendag Ermelo
  • http://www.omdermelo.nl
  • info@omdermelo.nl

Aanleiding voor dit landelijke thema is de herdenking van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Bij deze tweede gelegenheid, van Europees belang, werd aan de onderhandelingstafel in plaats van op het slagveld een einde gemaakt aan een reeks van oorlogen in Europa en overzee. Lokaal sluit het Open Monumentendagprogramma naadloos aan bij de tentoonstelling ‘Van Schaffelaer tot Spoor’ over de komst van de kazernes in Ermelo, die tot eind oktober te zien is in museum Het Pakhuis.

Romeinen op het Marskamp

Zo’n twintig eeuwen geleden waren de Romeinen in Nederland, maar de grens liep tot aan de Rijn. Toch blijkt dat Ermelo een Romeins Marskamp heeft. Hoe het er uit gezien moet hebben, zal op 14 september enigszins duidelijk worden. Speciaal voor deze dag hebben een Gromaticus (landmeter), Legionairs (soldaten) en een archeoloog van de vereniging Gemina hun kamp opgeslagen in het Marskamp op de Ermelose Heide.

Dit gebied is de laatste decennia in gebruik door Defensie, die op Open Monumentendag haar kazerneterrein museaal aankleedt en haar bijna 75 jaar oude Jan van Schaffelaerkazerne opent voor publiek. De kazerne is één van de zestien infanteriekazernes, ontworpen door kapitein der genie Auguste Gerard Marie Boost. De Jan van Schaffelaerkazerne was bestemd voor het 18e Regiment Infanterie, maar de komst werd verhinderd door de Duitse bezetters. Wat er zich heeft afgespeeld in die tijd en wie er na de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk gebruik maakten van dit gebouw, is te zien op Open Monumentendag in Ermelo.

Het gehele programma is te vinden op www.omdermelo.nl, het boekje is af te halen bij oa de VVV en museum Het Pakhuis, Molenaarsplein Ermelo.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top