woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust. De kunstenaars ontdekt in De Nieuwe Kerk
Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust. De kunstenaars ontdekt in De Nieuwe Kerk

Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust. De kunstenaars ontdekt in De Nieuwe Kerk

  • Nederland
  • De Nieuwe Kerk Amsterdam wijdt dit najaar een grote internationale tentoonstelling aan de wereldberoemde Afrikaanse maskers en sculpturen. Met ruim tweehonderd betoverende en mysterieuze kunstobjecten uit Ivoorkust vervult De Nieuwe Kerk een al lang levende wens om aandacht te besteden aan de cultuur van het Afrikaanse continent. Onder de titel Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust is in samenwerking met vele internationale musea en particuliere bruikleengevers een reizende tentoonstelling tot stand gebracht die nu in Zürich te zien is en die na de zomer naar Amsterdam komt.
  • De Nieuwe Kerk
  • nieuwekerk.nl
  • pressoffice@nieuwekerk.nl
  • mask

Uit de anonimiteit

De maskers en beelden zijn meer dan dertig jaar intensief bestudeerd door een team van experts. Onderzoek in Afrika heeft aangetoond welke beelden door welke kunstenaar zijn gemaakt en de regionale verschillen in stijl en esthetische opvattingen zijn nauwgezet in kaart gebracht. Samen geven de maskers en beelden – veelal van hout, soms van ivoor – een overrompelende indruk van de kracht en authenticiteit van de Afrikaanse sculptuurtraditie, die in het huidige Ivoorkust een volgens velen ongekend hoog niveau bereikte.

Negentiende tot eenentwintigste eeuw

De tentoonstelling omvat werken van negenenveertig kunstenaars uit de negentiende, twintigste en ook eenentwintigste eeuw, afkomstig uit de regio’s Baule, Dan, Guro, Lobi, Senufo en Lagunen in Ivoorkust. Van het mannelijke beeld van Kipume Youl uit circa 1850 tot en met de eigentijdse beeldengroepen van Emile Guebehi en Jems Robert Koko Bi  (Diaspora II) uit 2013.

Bijzondere setting en programmering i.s.m. Prins Claus Fonds

Voor de Amsterdamse tentoonstelling heeft De Nieuwe Kerk de kunstenaar en theatermaker Henk Schut aangetrokken om een installatie te ontwerpen. Met een ruimtelijk, atmosferisch design geeft hij de Afrikaanse kunst een nieuwe dimensie, waardoor de bezoeker deze in de gotische kerk midden in Amsterdam op bijzondere wijze zal ervaren. Met het Prins Claus Fonds organiseert De Nieuwe Kerk vier grote thema-avonden met lezingen en concerten onder de titel Africa Out Loud! Music, Architecture & Arts from the Continent.

De tentoonstelling is van zaterdag 25 oktober 2014 tot en met zondag 15 februari 2015 te zien in De Nieuwe Kerk aan de Dam in Amsterdam. De tentoonstelling is opgezet in nauwe samenwerking met Museum Rietberg (Zürich), Kunst- und  Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland (Bonn), Musée du quai Branly (Parijs) en vele bruikleengevers, waaronder het Metropolitan Museum of Art in New York en het Musée des Civilisations de Côte d’Ivoire in Abidjan.

Over Content Editor U

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top