vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Managementkennis voor Natuurwetenschappers – Een MBA kan de toegang zijn tot een carrière als manager
Managementkennis voor Natuurwetenschappers – Een MBA kan de toegang zijn tot een carrière als manager

Managementkennis voor Natuurwetenschappers – Een MBA kan de toegang zijn tot een carrière als manager

  • Nederland
  • Een mix van studenten met verschillende vooropleidingen schrijven zich in voor MBA programma’s. Wanneer gekeken wordt naar de vooropleidingen van de studenten aan internationale business schools blijken vooral natuurwetenschappers, ingenieurs en economen in de meerderheid. Zo laten de uitkomsten van een MBA-trend studie 2013/2014* zien. In het onderzoek worden de studieachtergronden van studenten aan verschillende Business Schools beschreven.
  • portrait_Forian Boehl Verkleind
  • ZZindi Corporate Communicatie
  • info@zzindi.nl
  • EINDE BERICHT Over de sportieve prestaties van Florian Böhl: twee zilveren medailles Eerder was Florian Böhl een competitieve sporter in de wereld van de gehandicapten sport. Hij participeerde in de Berlijnse IPC Athletics World Championships in 1994, waar hij een zilveren medialle won voor hink-stap-sprong. Tijdens de Paralympics van 1992 in Barcelona eindigde hij tweemaal op een vijfde plaats. In Atlanta in 1996 won hij opnieuw een zilveren medaille. De Duitse president Roman Herzog en kanselier Kohl honoreerden hem voor zijn prestaties met een Silver Laurel Leaf. Tegenwoordig coacht de familieman in zijn vrije tijd een groep van ongeveer 25 kinderen bij de lokale atletiekclub. Over The Open University The Open University is de grootste universitaire faculteit in de UK en de Business School biedt onderwijs aan managers, om hun strategische- en leiderschapskwaliteiten uit te breiden, om op kritische wijze management tools te leren reflecteren en om duurzame ondernemerschapskwaliteiten op te doen in afstandsonderwijs. Het wereldwijd erkende MBA programma is geaccrediteerd door relevante organisaties als EQUIS, AMBA en AACSB. Het MBA programma is één van de weinige opleidingen met deze drie accreditaties. Dit jaar zal The Open University Business School haar dertigste jubileum vieren. Voor meer informatie: Voor vragen specifiek over het MBA programma, neemt u contact op met de Marketing vertegenwoordiger van The Open University Business School, de heer Robert Ensor via Robert.Ensor@oubs.eu of 020 412 1962. Voor beeldmateriaal kan contact worden opgenomen met Cindy van der Helm, Persvoorlichter in Nederland voor The Open University, via info@zzindi.nl of 0521-763402.

Voor natuurwetenschappers met interesse in een managementcarrière is een MBA programma zeer geschikt, vooral een programma op afstand bij The Open University. Afgestudeerden beheersen per definitie de Engelse taal goed. Volgens het UWV is het aantal Nederlanders dat een baan in het buitenland zoekt vertienvoudigd de afgelopen 3 jaar. Wat The Open University bijzonder gewild maakt is het feit dat studenten gewoon door kunnen blijven studeren, ook al krijgen ze in een ander land een baan en gaan ze emigreren. De studie wordt immers op afstand gevolgd. Tijdens een MBA programma ligt de focus op het vergroten van de internationale handelskennis en het aanscherpen van leiderschapskwaliteiten. Apothekers, artsen, biologen, chemici en ingenieurs met een MBA diploma zijn zeer gewilde professionals, omdat zij met knowhow van beide disciplines werken op het snijvlak van onderzoek en management. Het behalen van een MBA titel heeft voor hen vele voordelen. Vooral wanneer de mogelijkheid bestaat om in deeltijd te studeren, naast een vaste aanstelling.

Florian Böhl beaamt dit. Deze gepromoveerde Moleculair Bioloog behaalde in de zomer van 2013, na een studieperiode van drie jaar, op afstand zijn MBA aan de Business School van The Open University. Hier vertelt hij waarom hij ervoor koos een MBA graad te behalen aan The Open University.
Florian Böhl hecht evenveel waarde aan sportieve als aan academische ontwikkeling. Al twee maal heeft hij een zilveren medaille mogen ontvangen voor zijn prestaties binnen  de gehandicaptensport. Hij kreeg ooit uit handen van de Duitse Bondskanselier Helmut Kohl een Silver Laurel Leaf voor zijn verdiensten in de sportwereld. Tegenwoordig is de 41-jarige vader werkzaam als Projectmanager Innovatie voor een ontwikkelaar van technologieën op medisch gebied: Leica Biosystems. Voordat hij in deze functie terecht kwam, was Florian lange tijd werkzaam als onderzoeker in celbiologische wetenschappen voor onder andere de universiteiten van Cambridge, Heidelberg en Gotenburg (Zweden) alsmede het Duitse centrum voor Kankeronderzoek. Hij genoot intens van alle jaren dat hij onderzoek deed en was tevreden, totdat de tijdelijke contracten niet meer tegemoet kwamen aan zijn verlangen naar financiële veiligheid voor zijn jonge gezin. “Wanneer 70% van je inkomen al opgaat aan huur en energie, dan voel je meer en meer hoe financieel precair een bestaan op basis van academisch onderzoek is,” legt dr. Böhl uit. Als manager leerde hij al snel dat de focus anders kon liggen. Hij volgde een aantal management seminars die zijn interesse wekten. Dit leidde hem een nieuw pad in: hij studeerde verder voor de titel Master of Business Administration.

De voordelen van het op afstand volgen van een MBA programma aan The Open University

Florian Böhl had twee goede redenen om te kiezen voor het studeren op afstand aan The OU. De eerste reden is het voor hem belangrijke feit dat deze manier van studeren zich goed laat combineren met het werkende- en familieleven. “Het werd mij op die manier mogelijk gemaakt om te studeren en tegelijkertijd kostwinnaar te zijn voor mijn gezin.” Een één of tweejarige fulltime studie waarvoor hij zijn met zorg opgebouwde carrière zou moeten opgeven was voor Florian, op zijn leeftijd, geen optie. “Daarbij werd The Open University als één van twee opties aanbevolen door mijn werkgever, die mijn MBA studie gedeeltelijk financierde.”

De kennis die hij vergaarde tijdens het studeren kon hij voor het overgrote deel meteen toepassen in de praktijk. “Zo profiteerde ook mijn werkgever direct van het leertraject,” geeft Böhl aan. Echter, dit is niet het enige voordeel dat een MBA traject biedt: het programma gaat hand in hand met persoonlijke ontwikkeling. En zo besloot Florian na het eerste studiejaar te switchen van werkomgeving, om meer creatieve vrijheid te hebben. “Nu ik in Innovatie werk kan ik veel van de kennis die ik heb opgedaan in de majors Marketing, Strategie en Innovatie toepassen op het ontwerp van processen, op de implementatie van bedrijfsstrategieën in productontwikkeling en op verandermanagement,” zegt Böhl.

Het precies meten van de exacte voordelen van een studie in de veelal gereguleerde werkomgeving in medische technologie is moeilijk, denkt Florian. “Maar een MBA helpt me zichtbaar bij al mijn taken binnen de organisatie. De inhoud van de studie heeft me bijvoorbeeld inzicht gegeven in financiële benchmarks. Ik had deze gegevens dagelijks nodig voor het bewaken van budgetten, het opstellen van vooruitzichten en winst- en verlies rekeningen en return-on-investment calculaties. Maar ook stakeholder management en B2B relatiemanagement zijn belangrijke onderdelen van mijn werk. De kennis opgedaan in de innovatie module en de module over doelbewust gedrag in brainstormsessies, is in de dagelijkse praktijk ook onmisbaar gebleken. Die kennis hadden we niet in mijn organisatie. Ik kon er nu het belang van aangeven en de interesse ervoor wekken.”

Het leren kritisch reflecteren van eigen en andere management tools is een van de belangrijkste onderdelen van het MBA programma aan The OU. Al gedurende het volgen van zijn studie hield Florian in een ‘Leerlogboek’ een reflectieverslag van zijn persoonlijke leiderschapskwaliteiten ten opzichte van collega’s en leidinggevenden bij. Zijn conclusie: “Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om wat de ander begrijpt.”

Persoonlijke ontwikkeling tijdens het volgen van een MBA

“In principe zou ik het elke manager aanraden om een MBA programma te volgen, zoals dat wordt aangeboden aan The Open University. Waarom? Omdat het echt helpt bij het vormen van je persoonlijkheid, vanwege het mantra van permanente reflectie van en interactie met medestudenten uit de seminars en studiegroepen”, aldus Böhl. Het is voor elke wetenschapper absoluut leerzaam om bezig te zijn met Bedrijfs- en Sociale Wetenschappen, wanneer de focus ligt op organisaties en de interactie tussen mensen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de modules over marketing, innovatie, cultuur en verandering.

Toch kan er ook een conceptueel probleem optreden voor natuurwetenschappers, geeft Florian toe. “Niet alle modellen, kaders en theorieën zijn even gemakkelijk te rationaliseren als  natuurwetenschappen. Dat kan ik me nog herinneren uit het begin. Toch is het zo, dat wanneer je dieper in deze materie duikt, ze erg bruikbaar blijken en ze je helpen om in dezelfde taal te communiceren als niet-wetenschappers.”

Leica Biosystems behoort tot de Danaher Group, één van ’s werelds grootste spelers op het gebied van medische technologie. Florian rapporteert direct aan de vice president van de tak voor Innovatie en Laboratorium technologie. Momenteel is hij verantwoordelijk voor een miljoenen euro kostend innovatieproject op het gebied van laboratorium automatisering, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met partners is Australië.

*Bron: Staufenbiel Institut MBA-Trends study 2013/14

http://www.mba-master.de/fileadmin/fm-dam/PDF/Publikationen_WS13/MBATrends-Studie_2013-14_web.pdf

Over CindyvdH

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top