woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Marechaussees: Ontheemden zoeken heil op VN-compound Malakal
Marechaussees: Ontheemden zoeken heil op VN-compound Malakal

Marechaussees: Ontheemden zoeken heil op VN-compound Malakal

  • Internationale
  • De internationale gemeenschap geloofde in een toekomst voor Zuid-Soedan. Er kwamen bedrijven en investeerders. De United Nation Mission in South Soedan (UNMISS), waar ook Nederlandse marechaussees en politie aan deelnemen, zou Zuid-Soedan helpen om op eigen benen te staan. Maar sinds de mislukte coupnacht van 15 op 16 december is alles anders….
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/marechaussee/actueel/nieuws/2013/12/31/46210315/Ontheemden_zoeken_heil_op_VN_compound_Malakal

Zuid-Soedan staat rond de jaarwisseling aan de rand van een burgeroorlog. In grote delen van het land wordt gevochten, duizenden mensen zijn vermoord. Ook in Malakal, de hoofdstad van de olierijke deelstaat Upper Nile, vielen doden. Naar schatting zijn 180.000 personen als gevolg van de barre situatie ontheemd geraakt, zo’n 75.000 zoeken onderdak op VN-bases.

Gevaarlijk

Van de 14 militairen van de marechaussee zitten er sinds medio november ook 3 in Malakal: eerste luitenant Judith, wachtmeester 1 Nicole en adjudant Dirk Jan. Zij zijn net als hun collega’s op andere locaties, belast met politietaken binnen de United Nations Police (UNPOL), een van de UNMISS-takken. Het trio leidde agenten van de South Sudanees National Police Service vanaf de basis op. Nu is de situatie te gevaarlijk. De 8 weken durende scholing ligt stil.

12.000 ontheemden

Luitenant-kolonel Ben Valk, als legal adviser verbonden aan de Force Headquarter van UNMISS in Juba, is tevens Senior National Representative. Hij stelde alles in het werk de marechaussees uit Malakal weg te halen. Tot op heden zonder resultaat. “Maar, ik geef de moed niet op”, belooft hij, eraan toevoegend dat Nicole en Dirk Jan onder zeer zware omstandigheden nog steeds goed werk doen, ook al is het niet de taak waarvoor ze kwamen. “Inmiddels zit hun kleine VN-compound in Malakal met 12.000 ontheemden barstensvol”, weet Judith, even met verlof in Nederland. Ze kon na het uitbreken van de gevechten nog net met een VN-vlucht weg. Haar beide collega’s rest niets anders dan op het kamp te blijven. De stad is immers ontoegankelijk door de gevechten, het vliegveldje is dicht en rebellen dreigen alle vliegtuigen neer te halen.

Beroerd

Nicole en Dirk Jan brengen de dagen met humanitaire taken door. Maar met de beste wil van de wereld kan het kamp zoveel ontheemden, van wie inmiddels nog enkele baby’s zijn geboren, het niet aan. “Er is vrijwel geen water, eten of drinken”, weet Judith na contact met haar collega’s. “Het VN-personeel kan niet douchen. Steeds als de watervoorziening is gerepareerd, tappen ontheemden die weer af. Toiletten werken niet meer, de was valt niet meer te doen en overal wordt gepoept. De hygiënische omstandigheden zijn dan ook ronduit beroerd.” Het zal Judith niets verbazen als er allerlei ziekten uitbreken, zeker bij temperaturen van rond de 40 graden. En dat is nog niet alles. De vluchtelingen zijn bij binnenkomst niet gefouilleerd. De vrees bestaat dan ook dat er wapens zijn binnengesmokkeld. Iets wat je op een overvol kamp niet kunt hebben. De Zuid-Soedanezen hebben niks, dus wordt er gestolen van VN-personeel. De situatie waarin Nicole en Dirk Jan verkeren laat Judith dan ook niet onberoerd.

Melut

Valk weet dat de 8 Nederlanders binnen de UNMISS-staf de situatie in het land constant in de gaten houden.“De Unmiss-staf werkt 24/7 om alles in goede banen te leiden. Zo probeert een Nederlandse stafofficier bij het air operations center weer vluchten naar Malakal te krijgen. In Juba zelf is het momenteel redelijk rustig.” Wel heeft het marechausseeduo hier nu ander werk. Ze assisteren bij het uitdelen van voedsel aan de ongeveer 15.000 ontheemden op het Tomping Kamp op het vliegveld bij Juba. “In Melut is het ook onrustig”, vervolgt Valk. “Opperwachtmeester Xander en wachtmeester 1 Thomas helpen daar nu een handje bij het coördineren van de vluchtelingenstroom. De Nederlandse police advisers in Maridi, Nimule, Raja, Rumbek en Turalei doen wel gewoon hun werk.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top