dinsdag, november 13, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Marechaussees op dreef bij United Nations Police in Zuid-Soedan
Marechaussees op dreef bij United Nations Police in Zuid-Soedan

Marechaussees op dreef bij United Nations Police in Zuid-Soedan

  • Internationale
  • Opperwachtmeester Nick Vermeulen is als specialist immigratie gekoppeld aan de United Nations Police (UNPOL), behorend tot de United Nations Mission in South Sudan. Als enige Nederlander maakt de marechaussee deel uit van de 4-koppige immigratietak. Werk zat voor het kleine team. Mensen komen immers niet alleen via Juba International Airport naar Zuid-Soedan. Ze arriveren ook via de aangrenzende Centraal Afrikaanse Republiek, Congo Kinshassa, Ethiopië, Oeganda en Kenia.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/marechaussee/actueel/nieuws/2013/12/18/46210158/Marechaussees_op_dreef_bij_United_Nations_Police_in_Zuid_Soedan_video

Hoewel de buitengrenzen voorlopig nog geen aandacht krijgen, neemt Vermeulen toch alvast een kijkje bij Nimule aan de grens met Oeganda. De afgelopen 2 maanden passeerden 34.000 mensen de doorgangspost, onder wie 43 Nederlanders, zo blijkt uit computergegevens. De opperwachtmeester bekijkt hoe de politie werkt, welke middelen ze hebben en of er iets te verbeteren valt. “Een goede generator, of anders een tweede zouden ze hier wel kunnen gebruiken”, concludeert hij. “Als de enige hier leeg is, gaat het grenskantoor dicht omdat er geen stroom meer is. Verder kan ik niet anders zeggen dan dat er goed wordt gewerkt. Wel tijdrovend, omdat alles met de hand wordt gedaan.”

VIP-beveiliger

In Nimule, aan de grens met Soedan, zoeken opperwachtmeesters Jolande Holterman en Hederikus Pool (achter haar) op de markt contact met de bevolking. Ze doen dit samen met agenten van een politiepost in Nimule. De 2 marechausseecollega’s uit Juba, eerste luitenant Jan Haak en opperwachtmeester Nick Vermeulen, vergezellen het gezelschap.

Binnen UNPOL is Vermeulen slechts een van de 14 marechaussees. Zijn collega eerste luitenant Jan Haak zit als enige Nederlandse specialist bij de diplomatic protection Union. Haak traint en monitort de politie onder meer op het gebied van VIP-beveiliging, ambassadebeveiliging en als leden van een arrestatieteam. Schijnbaar doet hij dat niet onverdienstelijk want, sergeant van politie Arkangelo Marka Louis, een van zijn oud-leerlingen prijst hem bijna de hemel in. “VIP-beveiliger is nu mijn hoofdtaak. Precies wat ik graag wilde. Mijn niveau is door Jan gestegen. Bovendien leerde hij me in het Engels te communiceren. Ik heb echt veel aan hem te danken.”

Malakal

In Malakal, bijna 600 kilometer ten noorden van Juba, zitten 3 politieadviseurs. Het trio adviseert, traint en mentort agenten, die vanaf de basis worden opgeleid. Het betreft met name voormalige rebellen of militairen, afkomstig van de meer dan 200.000-koppige Sudan People’s Liberation Army. Voormalige militairen uit dat leger hebben op meer plaatsen te maken met UNPOL-leden van de Koninklijke Marechaussee. Naast Malakal en Juba zitten ze op posten in Maridi, Melut, Nimule, Raja, Rumbek en Turalei.

De laatste rotatie marechaussees begon vorige maand aan de klus in Zuid-Soedan.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top