zaterdag, september 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Marine en wetenschappers op poolexpeditie naar Jan Mayen
Marine en wetenschappers op poolexpeditie naar Jan Mayen

Marine en wetenschappers op poolexpeditie naar Jan Mayen

  • Nederland
  • De Koninklijke Marine leidt de komende weken een wetenschappelijke expeditie naar het Noorse eiland Jan Mayen. Vanmorgen vertrok Zr. Ms. Zeeland uit Den Helder met aan boord onderzoekers van het Willem Barentsz Poolinsituut (Rijksuniversiteit Groningen), TNO en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/08/13/marine-en-wetenschappelijke-instituten-op-poolexpeditie-naar-jan-mayen

De onderzoekingstocht duurt tot eind deze maand. De Zeeland brengt de wetenschappers naar het eiland waar de teams onderzoek gaan doen op hun eigen expertisegebied.

De marine en TNO proberen na te gaan wat de invloed is van de sonar van oppervlakteschepen op butskopwalvissen. Biologen van het Willem Barentsz Poolinstituut onderzoeken onder meer de mosculturen van Jan Mayen en vergelijken de vogelpopulaties met gegevens uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen gaan naar de Nederlandse nederzettingen uit de 17de eeuw. De mariniers plaatsen voor een onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen apparatuur bij het rookgat van de Beerenbergvulkaan. Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap stuurt een aardrijkskundeleraar mee om een lespakket over klimaatverandering te maken voor middelbare scholen.

Korps Mariniers

De wetenschappers krijgen tijdens de expeditie begeleiding van mountain leaders van het Korps Mariniers. Dat zijn specialisten in het verplaatsen in bergachtig gebied onder extreme omstandigheden. Voor de mariniers is Jan Mayen bovendien een bijzondere arctische oefenlocatie, met hoge trainingswaarde. De expeditie vormt een voorbeeld van civiel-militaire samenwerking.

Gedenksteen

In 1634 kwamen 6 Hollandse overwinteraars op het eiland door scheurbuik om het leven. Het Ministerie van Oorlog stuurde in 1930 Hr. Ms. Nautilus naar het eiland om voor het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap een gedenksteen te plaatsen met de namen van de overwinteraars. Tijdens de komende expeditie knapt de marine de verweerde steen op, zodat de namen weer leesbaar zijn.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top