zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Mensen / Marokko en Nederland willen rol vrouwen in overgangsproces Arabische wereld
Marokko en Nederland willen rol vrouwen in overgangsproces Arabische wereld

Marokko en Nederland willen rol vrouwen in overgangsproces Arabische wereld

  • Nederland
  • Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Marokkaanse ambtgenoot El Othmani vroegen vandaag in New York aandacht voor de rol van vrouwen bij het overgangsproces in de Arabische wereld. Zij deden dit tijdens een door hen georganiseerde bijeenkomst in de ministeriële week van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat is de week waarin staatshoofden en ministers van alle landen die lid zijn van de VN bij elkaar komen.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/09/24/marokko-en-nederland-willen-rol-vrouwen-in-overgangsproces-arabische-wereld.html

Vrouwen uit de Arabische regio, waaronder activistes uit Egypte en Syrië, spraken tijdens de ontmoeting over de rol die zij voor vrouwen zien in hun veranderende samenlevingen. Zij deelden hun bevindingen en ideeën met de ministers en met Phumzile Mlambo-Ngcuka, de directeur van UN Women, de organisatie van de VN die zich inzet voor vrouwenrechten.

De bijeenkomst past in een lange Nederlandse traditie om aandacht te vragen voor de belangrijke bijdrage die vrouwen kunnen leveren aan vredes- en transitieprocessen. Nederland vindt dat vrouwen een plaats moeten hebben aan de onderhandelingstafel.

‘Niet alleen omdat dit rechtvaardig is, maar ook omdat het tot duurzamere akkoorden leidt’, aldus Timmermans. ‘Als de helft van een bevolking niet goed wordt vertegenwoordigd tijdens onderhandelingen, is het de vraag hoe breed akkoorden worden gedragen en hoe lang het zal duren voordat ze worden geschonden.’

Nederland is niet het enige land dat dit vindt. In 2000 stemden alle landen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor resolutie 1325. Daarin staat dat vrouwenrechten beschermd moeten worden tijdens conflicten en dat vrouwen moeten deelnemen aan de besluitvorming in vredesonderhandelingen en vredesopbouw.

Met deze bijeenkomst bij de VN hopen Marokko en Nederland inzichten uit de praktijk te verkrijgen en het belang van naleving van resolutie 1325 nog eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top