donderdag, december 2, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Mediation en de overheid
Mediation en de overheid

Mediation en de overheid

  • Internationale
  • Heeft u een probleem met een persoon of een organisatie waar u samen niet uitkomt? Dan is het in Nederland mogelijk om een mediator, een onafhankelijk bemiddelingsbedrijf, in te schakelen. Dit kan naast of in plaats van een rechtelijk proces. In sommige gevallen wordt er zelfs een deel van de kosten vergoed door de overheid, omdat het voor de overheid een gunstiger proces is.
  • All about mediation
  • www.allaboutmediation.nl
  • allaboumediation2@gmail.com

Een mediator is een onafhankelijk persoon die bemiddelt tussen 2 partijen. Dit kan om bijvoorbeeld een scheiding gaan, maar ook conflicten tussen bijvoorbeeld 2 bedrijven. Het doel van een mediator is het oplossen van dit conflict. Wel staat hierbij tegenover dat de partijen vertrouwen in de mediator moeten hebben. De overheid stimuleert het gebruik van een mediator boven een direct strafrechtelijk proces. Door middel van mediation kunt u veel tijd en geld besparen. U lost het probleem eigenlijk zelf op, maar dan met deskundige hulp.

 

Beide partijen delen de kosten van de mediator. Wel is het mogelijk om subsidie te krijgen van de overheid. De grote van de subsidie hangt af van het inkomen van de des betreffende partij. Wel wordt er altijd een standaard bijdrage gerekend van €50.- per partij. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten kan het zo zijn dat dit bedrag volledig wordt vergoed.

 

Ook zijn er bepaalde eisen gesteld door de overheid waaraan mediators moeten voldoen. Zo moet de mediator ingeschreven zijn in het register van het Mediatorsfederatie Nederland. Om tot dit register toe te treden moet je aan verschillende eisen voldoen. Zo moet je een erkende basisopleiding mediation hebben gevolgd en geslaagd zijn voor het theorie-examen mediation.

 

Mediation word tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt voor conflicten tussen overheid en burger. Je hebt als burger een ‘langdurige’ relatie met de overheid, en daarom wil je langdurige rechtelijke processen het liefst vermijden. Je moet niet vergeten dat het de overheid ook veel tijd en geld bespaard als ze weer een langdurig rechtelijk proces uit de weg gaan.

 Bronnen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-en-geschiloplossing/vraag-en-antwoord/wat-kost-mediation

http://www.allaboutmediation.nl/

 

Over Petervdh

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top