zaterdag, augustus 15, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Medicijngebruik ouderen leidt tot veel ongelukken
Medicijngebruik ouderen leidt tot veel ongelukken

Medicijngebruik ouderen leidt tot veel ongelukken

  • Nederland
  • Uit een onderzoek van de Unie KBO, met 200.000 leden de grootste ouderenorganisatie in Nederland, blijkt dat 65-plussers die dagelijks veel medicijnen moeten innemen grote risico's lopen. Dat komt doordat de controle op en hulp bij het innemen van medicijnen ernstig tekort schiet.
  • Zilveren Kruis
  • http://www.zilverenkruis.nl
  • info@zilverenkruis.nl

Slechts 17 procent van de huisartsen en 29 procent van de apothekers doet regelmatig navraag naar het medicijngebruik bij oudere patiënten die meer dan vijf verschillende medicijnen per dag gebruiken. Dit is nog minder dan twee jaar geleden, toen de Unie KBO een soortgelijk onderzoek deed.

Medicatiecheck

De Unie KBO pleit al jaren bij overheid, apothekers, huisartsen en zorgverzekeraars voor een jaarlijkse medicatiebeoordeling voor 65-plussers die vijf of meer medicijnen per dag gebruiken. De Unie KBO vindt hierbij zorgverzekeraar Zilveren Kruis aan haar zijde. De betreffende KBO-leden die via deze zorgverzekeraar collectief verzekerd zijn hebben namelijk inmiddels wel een medicatiecheck ondergaan.

Risico’s

Van alle ouderen gebruikt 96 procent medicijnen. Gemiddeld vijf per dag en dat al 13 jaar lang. Een jaarlijkse medicatiebeoordeling ontbreekt, waardoor niemand zicht heeft op de gevolgen van verkeerd medicijngebruik. Hierdoor belanden maandelijks meer dan duizend ouderen in het ziekenhuis. Medicijnvergiftiging, valincidenten en auto-ongelukken zijn helaas aan de orde van de dag. Doordat ouderen 10 procent van de medicijnen zelf inkopen bij de drogist, ontstaat er regelmatig een zeer gevaarlijke mix. Ook in combinatie met slechts matig alcoholgebruik gebeuren er veel ongelukken in huis en in het verkeer. Vooral na een bezoek aan het ziekenhuis of specialist lopen ouderen een verhoogd risico. In de helft van de gevallen verandert vervolgens de medicatie en is er bij thuiskomst nauwelijks of geen controle op het nieuwe totaalpakket aan medicijnen. Met vaak dramatische gevolgen.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top