donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Gezondheid & Schoonheid / Medicijngebruik tijdens de ramadan
Medicijngebruik tijdens de ramadan

Medicijngebruik tijdens de ramadan

  • Nederland
  • Apothekers adviseren en reiken oplossingen aan om gezond de ramadan door te komen.
  • KNMP
  • http://www.apotheek.nl
  • info@apotheek.nl

Van 9 juli tot 7 augustus vieren moslims dit jaar de ramadan. Zij onthouden zich tijdens deze vastenperiode van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken en andere genoegens. Voor de meeste islamitische patiënten verloopt de ramadan zonder problemen. Moslims die medicijnen gebruiken, lopen echter wel een risico, zeker als de temperatuur in deze periode hoog is. Als zij toch willen vasten dan kunnen ze bij hun apotheker terecht voor goede begeleiding, zodat zij gezond de ramadan doorkomen.

Gezondheidsproblemen door onjuist medicijngebruik

Doordat patiënten gedurende de vastenperiode hun dagelijkse geneesmiddelen niet of onjuist gebruiken, kunnen zij gezondheidsproblemen krijgen. Sommigen nemen niets in, of gebruiken minder dan ze voorgeschreven hebben gekregen. Anderen nemen hun medicijnen wel in, maar dan alles tegelijk, na zonsondergang.

Het gebruik van medicijnen op deze manier kan leiden tot een onvoldoende werking van het medicijn of tot bijwerkingen. Bij het gelijktijdig innemen van verschillende medicijnen kunnen er ook ongewenste wisselwerkingen optreden waardoor de medicijnen minder goed werken. Toch kunnen er ook klachten ontstaan als iemand zijn medicijnen wel in de juiste dosis en op het juiste tijdstip inneemt: door het vasten kan het lichaam namelijk anders reageren op het geneesmiddel.

Met een goed advies zijn zulke problemen echter niet nodig.

Apotheker reikt oplossingen aan

De apotheker kan – in goed overleg met de voorschrijvend arts – helpen om zulke problemen te voorkomen. De gewone medicijnen zijn mogelijk te vervangen door middelen die langer werken, zodat ze minder vaak ingenomen hoeven te worden. Enkele medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van een pleister die de werkzame stof door de huid heen afgeeft. In dat geval is het niet nodig iets in te nemen. Soms moet de dosis aangepast worden als men het middel op andere tijdstippen wil innemen. Dan kunnen de medicijnen zonder problemen ‘s morgens en ‘s avonds ingenomen worden.

Welke oplossing geschikt is, verschilt per persoon. Dat hangt af van de aard van de aandoening, het medicijn en de gezondheidstoestand van de patiënt. Zelf het medicijngebruik aanpassen is altijd af te raden. Het is absoluut nodig om te overleggen met de apotheker of de arts.

Apothekers wensen alle moslims in ons land een goede en veilige ramadan toe.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top