zaterdag, mei 30, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Meer Nederlands-Turkse samenwerking in strijd tegen terreur
Meer Nederlands-Turkse samenwerking in strijd tegen terreur

Meer Nederlands-Turkse samenwerking in strijd tegen terreur

  • Internationale
  • Nederland en Turkije gaan nauwer samenwerken bij de bestrijding van terrorisme. Dit spraken de beide landen af tijdens de Wittenburgconferentie. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Turkse ambtgenoot Davutoglu waren vandaag in Ankara voorzitter van de jaarlijkse bijeenkomst van ambtelijke delegaties uit Nederland en Turkije.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/02/14/meer-nederlands-turkse-samenwerking-in-strijd-tegen-terreur.html

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Turkse ambtgenoot Davutoglu. ‘We hebben onder andere gesproken over intensieve samenwerking bij het tegengaan van foreign terrorist fighters’, aldus Timmermans. ‘Dat is van belang omdat zij een kwalijke factor zijn in het Syrische conflict, en omdat Nederlandse jihadistische strijders bij terugkeer naar Nederland een potentiële bedreiging zijn voor de binnenlandse veiligheid.’

Tijdens de conferentie kwamen de landen verder overeen meer samen op te trekken op het gebied van economie, vooral bij innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor wordt een gezamenlijke commissie voor economie en handel in het leven geroepen.

De twee ministers spraken elkaar uitgebreid over de turbulente ontwikkelingen in de regio en de dramatische humanitaire situatie in Syrië, waarvan Turkije directe gevolgen ondervindt, met 700.000 Syrische vluchtelingen. In een ontmoeting met vertegenwoordigers van het maatschappelijke middenveld sprak Timmermans onder andere over pers- en internetvrijheid en de nasleep van de Gezi-protesten.

Minister Timmermans werd ook door de Turkse president Gül ontvangen. De president neemt in maart met tientallen andere staatshoofden en regeringsleiders deel aan de NSS, de top in Den Haag over nucleaire beveiliging. Timmermans ging tijdens zijn bezoek aan de Turkse hoofdstad ook in gesprek met studenten van de METU-Universiteit. Hij sprak daar over de Turks-Nederlandse betrekkingen en de uitdagingen waarvoor Turkije staat als kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

De Wittenburgconferentie is in 2008 ingesteld om de relaties tussen beide landen te versterken en is vernoemd naar Kasteel de Wittenburg in Wassenaar, waar de eerste conferentie plaatsvond. De bijeenkomst wordt beurtelings in Turkije en Nederland gehouden. Aan de ambtelijke werkgroepen werd dit jaar van Nederlandse kant deelgenomen door vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Veiligheid & Justitie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Financiën en door vertegenwoordigers van de NCTV, IND en Koninklijke Marechaussee. Volgend jaar ontmoeten de delegaties elkaar weer in Nederland.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top