maandag, november 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Meer ongelukken recreatieboten
Meer ongelukken recreatieboten

Meer ongelukken recreatieboten

  • Nederland
  • Het aantal ongevallen met recreatieboten in Nederland is de laatste jaren meer dan verdubbeld. In 2004 waren er 198 ongelukken, in 2012 waren het er 473. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat.
  • Ben Ros
  • http://www.benros.nl/
  • info@benros.nl

De toename heeft volgens Rijkswaterstaat twee oorzaken: er is meer pleziervaart en de ongelukken worden tegenwoordig beter geregistreerd.

Doden op het water

Tussen 2004 en 2012 vielen er in totaal elf doden bij aanvaringen. Dit jaar ligt het aantal al op vijf. In mei viel een dode toen een sloep in het Friese Tjerkgaast werd overvaren. In juni kwamen in Grou twee mensen om het leven bij een ongeluk op een kanaal en kort geleden vielen in Zeeland twee doden door een aanvaring tussen een tanker en een motorboot.

Er wordt door Rijkswaterstaat onderscheid gemaakt tussen drie soorten waterongevallen: beroepsvaart tegen recreatievaart of vice versa, recreatievaart tegen recreatievaart en een botsing van een recreatieboot tegen bijvoorbeeld een brug of sluis.

Maatregelen veiligheid op het water

De beroepsvaart dringt al jaren aan op maatregelen om de veiligheid op de doorgaande vaarwegen te bevorderen. Op dit moment gelden al bijzondere bepalingen voor de scheepvaart op de drukke doorgaande vaarwegen.

Deze bepalingen kunnen eenvoudig aangevuld worden met: Marifoon- en uitluisterplicht voor ALLE schepen die gebruik maken van deze vaarwegen. Bij gevaar voor aanvaring kan men elkaar via de marifoon waarschuwen. Deze maatregel is in België al jaren geleden ingevoerd.

Vaarbewijsplicht voor ALLE schepen die van deze vaarwegen gebruik maken.

Meer informatie over veilig varen vindt u op http://www.watersportcursussen.nl/ en http://www.varendoejesamen.nl/

Ben Ros – Vaarbewijsopleidingen (VBO) - info@benros.nl

Over ClickR

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top