dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Melvin Moti winnaar 5de ABN AMRO
Melvin Moti winnaar 5de ABN AMRO

Melvin Moti winnaar 5de ABN AMRO

  • Nederland
  • De ABN AMRO Kunstprijs is terug van weggeweest. Vandaag is bekendgemaakt dat de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Melvin Moti (Rotterdam, 1977).
  • image005
  • Hermitage Amsterdam
  • http://www.hermitage.nl
  • pressoffice@hermitage.nl
  • Persbericht - Melvin Moti winnaar 5de ABN AMRO Kunstprijs

Foto: Links: Melvin Moti, The Prisoner’s Cinema, 2008, 35mm film, kleur, geen geluid, 22 min. Courtesy Meyer Riegger, Berlijn/Karlsruhe

Rechts: v.l.n.r. Cathelijne Broers (directeur Hermitage Amsterdam), Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam), Melvin Moti (winnaar ABN AMRO Kunstprijs) en Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie) – Foto Janiek Dam

De ABN AMRO Kunstprijs werd tijdens vier voorgaande edities uitgereikt aan internationaal talent in Nederland, zoals Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). In 2015 vindt de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs plaats. De prijs wordt voortgezet als een stimulerings-prijs voor talent in Nederland (nationaal of internationaal). De winnaar krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam inclusief een bijgaande publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt werk aangekocht voor de ABN AMRO kunstcollectie.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Melvin Moti voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoord zijn eigen weg gaat en thema’s aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. Belangrijke onderwerpen in zijn werk zijn tijd, geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen. De jury ziet Moti als een van de meest eigenzinnige en talentvolle Nederlandse kunstenaars van zijn generatie en is verheugd om hem de ABN AMRO Kunstprijs 2015 toe te kennen. In het najaar van 2015 (vanaf 25 november) zal de solotentoonstelling van Moti plaatsvinden in de Hermitage Amsterdam.

De jury heeft gezocht naar een uitgesproken talent in Nederland dat zich op een interessante manier ontwikkelt en waarvoor de toekenning van de prijs van betekenis kan zijn bij het nemen van volgende stappen in zijn of haar carrière. De kwaliteit en eigenheid van het werk vormden daarbij leidende criteria. Moti is een toptalent in ontwikkeling. De kunstenaar heeft zijn werk getoond in belangrijke tentoonstellingen in Nederland en met name in het buitenland, maar zijn werk is nog relatief onbekend bij een breed Nederlands publiek.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2015 bestaat uit Maria Barnas (schrijver, dichter en beeldend kunstenaar), Lorenzo Benedetti (directeur De Appel arts center Amsterdam), Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck academie Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie) en Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam).

Melvin Moti

In Moti’s films, objecten en installaties spelen documentatie en onderzoek een centrale rol. Moti onderzoekt noties van tijd, geschiedenis en herinnering en stelt vragen over bijvoorbeeld het vermogen van de menselijke verbeelding en de werking van perceptie. Zo hadden eerdere werken een uit de herinnering opgebouwde rondleiding door de leeggeruimde zalen van de Hermitage tot onderwerp (No Show, 2004), de menselijke capaciteit om vanuit totale duisternis beelden op het netvlies te laten verschijnen (The Prisoner’s Cinema, 2008) en het zichtbaar maken van het onzichtbare – in dit geval de vierde dimensie (The Eightfold Dot, 2013).

Melvin Moti (Rotterdam, 1977) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en ver-volgde zijn opleiding aan De Ateliers in Amsterdam (1999-2001). Recente solotentoonstellingen vonden plaatst o.a. in het Mori Art Museum in Tokyo (2014), in het Center for Contemporary Art in Vilnius (2014), in Wiels in Brussel (2010) en in het Stedelijk Museum in Amsterdam (2008). In 2013 nam Moti deel aan de internationale groepstentoonstelling The Encyclopedic Palace, tijdens de 55e Biënnale van Venetië.

ABN AMRO “Partner van de Toekomst”

ABN AMRO is sinds 2004 hoofdsponsor van de Hermitage Amsterdam en is trots op deze langdurige samenwerking die tot doel heeft kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken. De ABN AMRO Kunstprijs 2015 valt binnen het sponsorbeleid “Partner van de Toekomst” dat zich richt op talentontwikkeling. ABN AMRO wil mensen helpen bij het ontdekken van hun talenten en het waarmaken van hun ambities. Hierbij richt ABN AMRO zich op de domeinen sport, kunst en cultuur, ondernemerschap en educatie. Met de ABN AMRO Kunstprijs wil de bank talent binnen de beeldende kunst een podium geven om een breed publiek te bereiken. Het geeft hen bovendien de kans zich verder te ontwikkelen.

Hermitage Amsterdam

Het Amstelhofcomplex van de Hermitage Amsterdam biedt ruimte voor meerdere tentoonstellingen tegelijkertijd, naast de halfjaarlijkse grote tentoon-stellingen uit de collectie van de Hermitage in Sint- Petersburg. Zo vond in 2012 het Van Gogh Museum onderdak tijdens zijn verbouwing en is op dit moment Hollanders van de Gouden Eeuw te zien, een samenwerking met het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum. De Hermitage Amsterdam biedt bovendien graag ruimte aan hedendaagse kunstenaars. In 2013 opende Russisch atelier aan de Amstel, een expositie van tien moderne kunstenaars met Russische wortels. Met de expositie van de kunstprijs van ABN AMRO zet de Hermitage Amsterdam deze lijn voort.

Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam: “Bij de verlenging van de sponsor-samenwerking met ABN AMRO in 2014 hebben we afgesproken extra invulling te geven aan talent-ontwikkeling, ons gemeenschappelijke thema. Dat doen we al binnen het educatieve programma van de voor Nederland unieke Hermitage voor Kinderen. Het is daarom een verrijking dat we onderdak kunnen bieden aan de ABN AMRO Kunstprijs, een aanmoedigingsprijs voor talent in ontwikkeling. Laureaat Melvin Moti is een uitgesproken talent met prachtig werk. We zijn verheugd dat zijn werk in november bij ons te zien is.“

Juryrapport ABN AMRO Kunstprijs 2015

Locatie: Hermitage, Amsterdam

Datum: 27 januari 2015

Juryleden: Maria Barnas, Lorenzo Benedetti, Lex ter Braak, Danila Cahen, Bart Rutten

Intro

De ABN AMRO Kunstprijs is een stimuleringsprijs voor talent in Nederland (nationaal of internationaal). Het gaat om kunstenaars voor wie de prijs van betekenis kan zijn bij het nemen van de volgende stap in hun carrière. De kwaliteit van het werk en de eigenheid ervan zijn leidende criteria. De ABN AMRO Kunstprijs werd tijdens vier voorgaande edities uitgereikt aan Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). In 2015 vindt de vijfde editie plaats.

Juryrapport

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Melvin Moti (Rotterdam, 1977) voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoord zijn eigen weg gaat en thema’s aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. In Moti’s films, objecten, installaties en publicaties besteedt de kunstenaar veel aandacht aan de documentatie en onderzoek van zijn onderwerpen. Deze diepgravende activiteit levert opvallend uitgekris-talliseerde kunstwerken op.

Moti is een toptalent in ontwikkeling. De kunstenaar heeft zijn werk getoond in belangrijke tentoonstellingen in Nederland en met name in het buitenland, maar zijn werk is nog relatief onbekend bij een breed Nederlands publiek. Er is bijvoorbeeld nog geen overzichtstentoon-stelling aan zijn rijk geschakeerde oeuvre gewijd. Moti’s werk is sterk én nog steeds in ontwikkeling omdat hij elke keer nieuwe stappen neemt, zowel vormtechnisch als inhoudelijk. En hoewel er reeds sprake is van een “oeuvre”, is de kunstenaar geen arrivé in de klassieke zin van het woord.

Belangrijke thema’s in zijn werk zijn tijd, geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen. Zo hadden eerdere werken een uit de herinne-ring opgebouwde rondleiding door de leeggeruimde zalen van de Hermitage tot onderwerp (No Show, 2004), de menselijke capaciteit om vanuit totale duisternis beelden op het netvlies te laten verschijnen

(The Prisoner’s Cinema, 2008) en het zichtbaar maken van het onzichtbare – in dit geval de vierde dimensie (The Eightfold Dot, 2013). Doordat de vragen die Moti in zijn werk stelt universeel zijn – Hoe werken licht en perceptie? Hoe werkt de menselijke verbeeldings-kracht? – hebben zijn onderwerpen een eeuwigheids-waarde en zingt het werk zich los van de tijd. Werkend met een intensiteit en een traagheid die zeldzaam is, geeft Moti vorm aan historische gebeurte-nissen en momenten die soms ‘vergeten’ of verdwe-nen zijn in obscuriteit. Bijzonder aan Moti’s werk is dat de toeschouwer zijn eigen tempo moet aanpassen om zich er volledig aan over te kunnen geven. De kijker wordt als het ware gevraagd om te ‘onthaasten’, hetgeen de jury in deze tijd van snelle beeldconsump-tie zeer waardeert. Het werk van Moti stelt bovendien zijn eigen voorwaarden. Wie daar in meegaat, belandt in een visueel en inhoudelijk overrompelend rijke wereld, waarin schoonheid en reflectie hand in hand gaan. De jury ziet Moti als een van de meest eigenzin-nige en talentvolle Nederlandse kunstenaars van zijn generatie en is verheugd om hem de ABN AMRO Kunstprijs 2015 toe te kennen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top