zondag, januari 20, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Mensen met studieschuld krijgen te hoge hypotheek – Stichting Obligatiebeheer Noordenwind
Mensen met studieschuld krijgen te hoge hypotheek – Stichting  Obligatiebeheer Noordenwind

Mensen met studieschuld krijgen te hoge hypotheek – Stichting Obligatiebeheer Noordenwind

  • Nederland
  • Omdat studieschulden niet worden meegenomen in de aanvraag voor een hypotheek, krijgen mensen met een studieschuld vaak meer geld om te lenen dan goed voor ze is. Hiervoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis, een organisatie die de belangen van woningkopers en woningbezitters behartigt.
  • Stichting Obligatiebeheer Noordenwind
  • stgobligatiebeheernoordenwind.nl
  • info@stgobligatiebeheernoordenwind.nl

Mensen met studieschuld krijgen te hoge hypotheek

Omdat studieschulden niet worden meegenomen in de aanvraag voor een hypotheek, krijgen mensen met een studieschuld vaak meer geld om te lenen dan goed voor ze is. Hiervoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis, een organisatie die de belangen van woningkopers en woningbezitters behartigt.

Een te hoge hypotheek met studieschuld: een rekenvoorbeeld
Bijvoorbeeld: als u 40.000 bruto verdient per jaar en een studieschuld heeft van 30.000 euro, dan kunt u een hypotheek krijgen van ongeveer 138.000 euro. Zonder de schuld mee te rekenen, betekent dit dat u een woning kunt kopen van ongeveer 170.000 euro. Dit zorgt ervoor dat u een duurder huis kunt komen, maar ook dat u een paar honderd euro in de maand meer voor uw hypotheek moet betalen. Met oog op de studieschuld die tevens terugbetaald moet worden, is dit zeker onverantwoord volgens Vereniging Eigen Huis.

Studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR
Officieel moet u een studieschuld melden bij het kopen van een woning, maar de schuld bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie of BKR. Hierdoor kan een kredietverstrekker niet controleren of iemand een schuld heeft, waardoor veel afgestudeerden een te hoge hypotheek krijgen door het verzwijgen van de schuld. Uit cijfers van het BKR blijkt dat slechts 39 procent van de mensen wel zegt een studieschuld te hebben bij het aanvragen van een hypotheek. Bij de rest van de aanvragen wordt niets over de schuld bij DUO vermeld en krijgen de kopers dus een te hoge lening voor hun huis.

VEH: adviseurs en DUO werken systeem in de hand
Volgens Vereniging Eigen Huis werken adviseurs het systeem in de hand door klanten aan te raden om hun schuld niet te melden. Zij wijzen op een regel in de Nationale Hypotheekgarantie, die aangeeft dat u een financiële verplichting die pas over een jaar of later begint niet mee hoeft te tellen bij de hypotheekaanvraag. Omdat de studieschuld niet meteen na het afstuderen terugbetaald hoeft te worden, kunnen veel afgestudeerden gebruik maken van deze slimme regel.

Daarnaast werkt ook DUO mee aan het systeem van dit moment. Op de website van DUO is te lezen dat het terugbetalen van de schuld opgeschort kan worden om diverse redenen, waaronder het boeken van een vakantie of het kopen van een huis. Dit zorgt ervoor dat meer afgestudeerden te veel lenen, simpelweg omdat zij niet ontmoedigd worden door Dienst Uitvoering Onderwijs.

Studieschuld in Nederland: gemiddeld 21.000 euro
De huidige situatie bij het aanvragen van een hypotheek is nu al een probleem, maar het probleem zal alsmaar groter worden volgens Vereniging Eigen Huis. Door het invoeren van het nieuwe leenstelsel hebben meer studenten namelijk een schuld en wel van gemiddeld 21.000 euro per persoon. Tegelijkertijd zijn het vooral de jonge werkenden die in de aantrekkelijke markt een huis gaan kopen, waardoor zij voornamelijk in de problemen zullen komen met de studieschuld en de te hoge hypotheek.

Het probleem ontstond al in 2013, toen het nieuwe leenstelsel werd ingevoerd. Verwacht werd dat de studieschuld bij het BKR geregistreerd zou worden, maar dit is niet het geval. Experts hopen dat minister Bussemaker de schuld uiteindelijk wel laat registreren, zodat minder mensen in de financiële problemen komen door een te hoge hypotheek in combinatie met een flinke studieschuld.

 

Stichting Obligatiebeheer Noordenwind
Utrechtseweg 115
6862 AE Oosterbeek
Telefoon: +31 (0)26 41 00 010

Stichting Obligatiebeheer Noordenwind
KvK: 63117746

Over Spasimo

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top