zondag, juli 12, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Met spoed gevraagd: Positieflijsten voor exotische (huis)dieren in Europa
Met spoed gevraagd: Positieflijsten voor exotische (huis)dieren in Europa

Met spoed gevraagd: Positieflijsten voor exotische (huis)dieren in Europa

  • Internationale
  • Veel internationale belangstelling voor seminar van AAP en Eurogroup for Animals.
  • Stichting AAP
  • http://www.aap.nl
  • shanti.haas@aap.nl

Op 10 juli organiseerden AAP en Eurogroup for Animals een internationaal seminar over Positieflijsten voor exotische (huis)dieren in Europa. Het seminar richtte zich op het delen van informatie en ervaring met betrekking tot de wetgeving rond, en de invoering en handhaving van positieflijsten in België, Nederland en in de EU. Het evenement werd afgesloten met de officiële ingebruikname van de nieuwe quarantaine en Apenhal door Dan Jørgensen, MEP, voorzitter van de Intergroup voor dierenwelzijn en dierenbescherming van het Europees Parlement. Meer dan 70 mensen uit 11 lidstaten van de EU en meer dan 40 Europese organisaties namen deel aan het seminar. Onder hen waren vertegenwoordigers van nationale en Europese regeringen en parlementen, dierenwelzijnsorganisaties, opvangcentra, dierenartsen en wetenschappers.

Stichting AAP wordt dagelijks geconfronteerd met de noodzaak van regels voor het houden van exotische dieren. David van Gennep, directeur AAP: “We zijn ontzettend blij dat de huidige Nederlandse regering onlangs een positieflijst voor Nederland heeft gepresenteerd. Ervaring leert ons dat discussies over Positieflijsten decennia voort kunnen slepen, aangezien het in Nederland 21 jaar duurde. Hopelijk kunnen we, door het delen van al onze opgebouwde kennis, andere EU-landen ondersteunen en inspireren om de wetgeving rond Positieflijsten te versnellen. AAP is ook erg blij met de ingebruikname van de eerste vleugel van onze nieuwe opvangfaciliteit vandaag; hiermee kunnen we namelijk bijdragen aan het oplossen van Europese vraagstukken rond de handhaving van dit soort wetgeving.”

Het seminar bracht goed en slecht nieuws: helaas laten statistieken een groeiende Europese trend zien in het houden van exotische huisdieren door particulieren. Ondertussen heeft alleen België een Positieflijst, en Nederland vanaf 1 januari 2014. Dit bleek ook uit het uitgebreide rapport over de huidige wetgeving binnen heel Europa met betrekking tot het houden en verhandelen van exotische huisdieren, vandaag gepresenteerd door Eurogroup for Animals. Behalve deze analyse lanceerde Eurogroup for Animals vandaag ook hun exotische-huisdier-campagne.

“Het rapport van Eurogroup over de huidige wetgeving bevat helaas teleurstellende feiten,” aldus Reineke Hameleers, directeur van Eurogroup for Animals. “We vinden de groeiende Europese trend in het houden van exotische huisdieren zorgwekkend. Deze dieren zijn niet inheems in Europa en hebben in veel gevallen zeer specifieke behoeften, waarin de meeste eigenaren niet in staat zijn te voorzien. Dit leidt tot problemen met betrekking tot dierenwelzijn, dierlijke en menselijke gezondheid, het milieu, de biodiversiteit en het behoud van soorten. Daarom vragen wij alle landen om dit probleem serieus te nemen en om nu te handelen teneinde het welzijn van exotische dieren te beschermen.”

Aan de andere kant zagen de deelnemers vandaag bemoedigende feiten en cijfers die de effectiviteit van Positieflijsten laten zien. Volgens Els Vanautryve van de Belgische overheid heeft de introductie van de Belgische Positieflijst in 2009 dierenwelzijn in België drastisch verbeterd. Ook blijkt de handhaving ervan kosteneffectiever te zijn dan het niet hebben van een dergelijke lijst. Paul Bours van de Nederlandse overheid gaf inzicht in het proces en de systematiek die in Nederland is gebruikt om objectief te beoordelen welke dieren op de Positieflijst konden komen. De Nederlandse systematiek kan ook voor andere EU-landen een model zijn om mee te werken.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top