donderdag, mei 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Minder mensen slachtoffer van criminaliteit
Minder mensen slachtoffer van criminaliteit

Minder mensen slachtoffer van criminaliteit

  • Nederland
  • De Veiligheidsmonitor 2015 en de Monitor Jeugdcriminaliteit laten bemoedigende resultaten zien. Dat zei minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in reactie op de rapporten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Deze kabinetsperiode zijn minder mensen slachtoffer geworden van criminaliteit, plegen minder jeugdigen criminaliteit, ervaren minder mensen overlast, voelen iets minder mensen zich onveilig en zijn meer mensen tevreden over het functioneren van de politie.
  • www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl

Maar de minister ziet ook dat een aantal zaken nog beter moeten. In het algemeen voelen mensen zich wel iets veiliger dan aan het begin van deze kabinetsperiode, maar de onveiligheidsbeleving in de eigen woonbuurt is onveranderd gebleven. Ook zit er nog geen stijging in het aangiftegedrag: mensen geven aan van ongeveer een kwart van de delicten aangifte te doen. Dit percentage is de afgelopen drie jaar constant gebleven. Het WODC doet daarom ook onderzoek naar het aangiftegedrag.

Nederland steeds veiliger

Vier verschillende indicatoren op het terrein van criminaliteit en veiligheid laten een dalende trend in de laatste tien jaar zien. Het aandeel van de bevolking dat zich wel eens onveilig voelt nam tussen 2005 en 2015 met 26 procent af, en het aandeel dat slachtoffer werd van een of meerdere delicten met 36 procent. De politie registreerde in deze periode 29 procent minder misdrijven. Van 2005 tot 2014 liep het aantal geregistreerde verdachten terug met 35 procent.

In 2015 werd 18 procent van de bevolking slachtoffer van criminaliteit, een procent minder dan in het voorgaande jaar. De daling vond vooral plaats bij vermogensdelicten en vandalisme. Het percentage van de bevolking dat aangaf zich wel eens onveilig te voelen bleef vrijwel gelijk op 36 procent, terwijl het aandeel burgers dat veel sociale overlast ondervond daalde tot onder de 12 procent. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2015, een grootschalige bevolkingsenquête van CBS, Ministerie van Veiligheid en Justitie, Nationale Politie en gemeenten.

Jeugdcriminaliteit daalt

Onder 12 tot 23-jarigen daalde het aandeel dat verdachte of dader was van een misdrijf tussen 2007 en 2015 harder dan onder volwassenen. Het aandeel minderjarigen dat zelf aangaf criminaliteit te hebben gepleegd daalde ook tussen 2010 en 2015, maar niet zo hard als het aandeel verdachten. Daarnaast zeiden in 2015 bijna 3 op de 10 jeugdigen dat ze in de voorafgaande 12 maanden wel eens een cyber- of gedigitaliseerd delict hadden gepleegd. Dit staat in de Monitor Jeugdcriminaliteit.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top